Pikantne skrzydełka kurczaka i pieczone bataty. Niebo w gębie!
Trudno o lepszy pomysł na letni lunch na świeżym powietrzu lub przekąskę na wieczorne oglądanie meczu niż te pikantne skrzydełka kurczaka. Podawaj je z kieliszkiem schłodzonego napoju.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 800 g skrzydełek kurczaka z wolnego wybiegu
- 800 g batatów, obranych i pokrojonych na łódeczki o grubości 2½ cm
- 2 łyżeczki papryki chipotle w płatkach
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka cukru muscovado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- 1 limonka
- 4–5 łyżek jogurtu greckiego
- garść liści świeżej kolendry, posiekanych
- liście świeżej kolendry i ćwiartki limonki do podania
- Rozgrzej piekarnik do 150 st. C wٴtrybie z termoobiegiem / 170 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 3. Włóż skrzydełka kurczaka i kawałki batatów do dużej brytfanki. Osobno wymieszaj płatki chipotle, wędzoną paprykę, cukier, oliwę z oliwek, 2 ٴłyżeczki soli morskiej oraz skórkę i sok z połowy limonki.
- Otrzymaną miksturą polej kurczaka i bataty, po czym wymieszaj wszystko rękami, żeby składniki równomiernie się nią pokryły. Całość wsuń do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie podkręć temperaturę do 180 st. C trybie z ٴtermoobiegiem / 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Piecz przez kolejne 20 minut, aż skórka kurczaka stanie się chrupka.
- W tym czasie wymieszaj jogurt, posiekaną kolendrę, skórkę i sok z połowy limonki oraz szczyptę soli morskiej. Odstaw na bok.
- Posyp chrupiące skrzydełka i bataty listkami kolendry. Podawaj danie z ćwiartkami limonki oraz dipem jogurtowym.
Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze