Pikantne skrzydełka kurczaka i pieczone bataty. Niebo w gębie!

Trudno o lepszy pomysł na letni lunch na świeżym powietrzu lub przekąskę na wieczorne oglądanie meczu niż te pikantne skrzydełka kurczaka. Podawaj je z kieliszkiem schłodzonego napoju.

Pikantne skrzydełka kurczaka i pieczone bataty. Niebo w gębie!Pikantne skrzydełka kurczaka i pieczone bataty. Niebo w gębie!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g skrzydełek kurczaka z wolnego wybiegu
  • 800 g batatów, obranych i pokrojonych na łódeczki o grubości 2½ cm
  • 2 łyżeczki papryki chipotle w płatkach
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 1 limonka
  • 4–5 łyżek jogurtu greckiego
  • garść liści świeżej kolendry, posiekanych
  • liście świeżej kolendry i ćwiartki limonki do podania

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 150 st. C wٴtrybie z termoobiegiem / 170 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 3. Włóż skrzydełka kurczaka i kawałki batatów do dużej brytfanki. Osobno wymieszaj płatki chipotle, wędzoną paprykę, cukier, oliwę z oliwek, 2 ٴłyżeczki soli morskiej oraz skórkę i sok z połowy limonki.
  • Otrzymaną miksturą polej kurczaka i bataty, po czym wymieszaj wszystko rękami, żeby składniki równomiernie się nią pokryły. Całość wsuń do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
  • Po tym czasie podkręć temperaturę do 180 st. C trybie z ٴtermoobiegiem / 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Piecz przez kolejne 20 minut, aż skórka kurczaka stanie się chrupka.
  • W tym czasie wymieszaj jogurt, posiekaną kolendrę, skórkę i sok z połowy limonki oraz szczyptę soli morskiej. Odstaw na bok.
  • Posyp chrupiące skrzydełka i bataty listkami kolendry. Podawaj danie z ćwiartkami limonki oraz dipem jogurtowym.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się