Bataty
Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas (L. Poir.) – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Wywodzi się z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.
Bataty mają imponującą łodygę. Osiąga ona długość nawet do 5 m i rozgałęzia się. Jadalne bulwy korzeniowe mogą ważyć aż 3 kg. Ich miąższ jest zazwyczaj różowy lub czerwony, ale występuję też w białym wariancie. Słodki ziemniak ma bardzo charakterystyczne liście, są ogonkowe i skrętoległe. Ich długość wynosi 4-15 cm, a szerokość 3-11 cm.
Bataty są powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej, na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są kraje azjatyckie takie jak: Chiny, Indonezja, Indie. Oraz kraje afrykańskie: Malawi, Tanzania, Nigeria, Uganda. Istnieje wiele odmian uprawnych o różnorodnych barwach i kształtach korzeni bulwiastych. Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są naturalnym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Patat zawiera wiele β-karotenu i polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Bataty mają niski indeks glikemiczny (50). Zawierają 86 kcal na 100 g.