Trwa ładowanie...
d2dpc42
d2dpc42

Krem z batatów. Aksamitna i aromatyczna zupa

Przepis

W chłodne dni nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Ewa Wachowicz proponuje przepis na aksamitny i aromatyczny krem z batatów. Charakteru zupie nadają pikantne przyprawy - czosnek, chili i imbir.

1.8
(5 głosów)
Oceń:
d2dpc42
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki

• 3 bataty
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• 1 łyżeczka kurkumy
• kawałek imbiru
• ½ papryczki chili
• sok z ½ cytryny
• sól
• pieprz

Do podania:
• jogurt naturalny
• natka pietruszki

fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Przepis

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny. Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krem z batatów. Aksamitna i aromatyczna zupa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2dpc42
d2dpc42
d2dpc42

d2dpc42
d2dpc42
d2dpc42