Krem z batatów. Aksamitna i aromatyczna zupa
W chłodne dni nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Ewa Wachowicz proponuje przepis na aksamitny i aromatyczny krem z batatów. Charakteru zupie nadają pikantne przyprawy - czosnek, chili i imbir.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
• 3 bataty
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• 1 łyżeczka kurkumy
• kawałek imbiru
• ½ papryczki chili
• sok z ½ cytryny
• sól
• pieprz
Do podania:
• jogurt naturalny
• natka pietruszki
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny. Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze