Brownie z fasoli
Brownie z czerwonej fasoli to dla wielu osób spore zaskoczenie, ale wypiek ten bije rekordy popularności w wegetariańskich kawiarniach i wśród blogerów kulinarnych. Ciasto pysznie smakuje, a do jego przygotowania nie potrzeba mąki i cukru - naturalną słodycz zapewnia dodatek bananów. Jest dietetyczne i bardzo proste.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 puszki czerwonej fasoli po 200 g (dobrze opłukanej)
- 2 banany dojrzałe
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 4 kawałki gorzkiej czekolady (roztopione)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- opcjonalnie: truskawki liofilizowane
Fasolę blendujemy razem z bananami, jajkami, kakao, roztopioną gorzką czekoladą, proszkiem do pieczenia i olejem kokosowym na gładką masę. Musicie pamiętać, że masa musi być bardzo gładka, by nie dało się wyczuć fasoli. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę 25x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Pieczemy około 55-60 minut. Po tym czasie ciasto może być troszkę płynne, nie przejmujcie się tym, po wystygnięciu zmieni swoją strukturę. Doskonale smakuje również na drugi dzień! W sezonie ciasto można udekorować świeżymi owocami, ale pysznie smakuje też z dodatkiem tych liofilizowanych.
Zobacz także: faszerowane pieczarki z serem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze