Sernik marmurkowy. Genialny na Święta
"Fantastyczny sernik, pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Ciasto na dużą blaszkę, jeżeli spód chcemy cienki. Ja włożyłam do mniejszej, bo lubimy serniki na wyższym cieście. Doskonale smakuje z sosami owocowymi lub sosem czekoladowym" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg białego mielonego sera
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- czekolada gorzka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń waniliowy
- 20 dkg kolorowych bakalii jak do keksu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- czekolada biała 1 szt
- czekolada gorzka 1 szt
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć blaszkę 25 cm na 30 cm ( blaszka wyłożona papierem do pieczenia). Podpiec ok. 12 minut w temp. 180 stopni.
Ser miksujemy ze śmietaną, żółtkami i obydwoma cukrami. Bakalie mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, dodajemy do masy. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do sera, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń waniliowy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy dodajemy do drugiej części razem z budyniem czekoladowym, mieszamy.
Masy wykładamy na podpieczony spód, na przemian - raz ciemna, raz jasna. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w temp. 170 stopni 60 minut. Studzimy.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto polewamy białą czekoladą, a potem ciemną. Patyczkiem robimy wzorki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze