ycipk-2c2wm5
ycipk-2c2wm5

Sernik marmurkowy. Genialny na Święta

Przepis

"Fantastyczny sernik, pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Ciasto na dużą blaszkę, jeżeli spód chcemy cienki. Ja włożyłam do mniejszej, bo lubimy serniki na wyższym cieście. Doskonale smakuje z sosami owocowymi lub sosem czekoladowym" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

Trwa ładowanie...
ycipk-2c2wm5
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się
Składniki

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg białego mielonego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • czekolada gorzka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 20 dkg kolorowych bakalii jak do keksu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • czekolada biała 1 szt
  • czekolada gorzka 1 szt
ycipk-2c2wm5
Przepis

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć blaszkę 25 cm na 30 cm ( blaszka wyłożona papierem do pieczenia). Podpiec ok. 12 minut w temp. 180 stopni.

Ser miksujemy ze śmietaną, żółtkami i obydwoma cukrami. Bakalie mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, dodajemy do masy. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do sera, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń waniliowy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy dodajemy do drugiej części razem z budyniem czekoladowym, mieszamy.

Masy wykładamy na podpieczony spód, na przemian - raz ciemna, raz jasna. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w temp. 170 stopni 60 minut. Studzimy.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto polewamy białą czekoladą, a potem ciemną. Patyczkiem robimy wzorki.

ycipk-2c2wm5

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2c2wm5
ycipk-2c2wm5