Frytki bananowe. Przepis na ekspresowy deser
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Najczęściej jemy je na surowo, dodajemy do deserów, owsianek, koktajli czy ciast. Mało kto wie jednak, że banany można też grillować i smażyć. Smażone banany smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten deser każdemu przypadnie do gustu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
- Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki. Zalać je sokiem cytrynowym i moczyć przez 15 min., opłukać i osuszyć na ściereczce.
- W głębokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je, aż staną się ciemnozłote i chrupkie.
- Osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące lub zimne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze