Trwa ładowanie...
daqq90i
daqq90i

Banany

Banany są doskonałym źródłem wielu witamin takich jak A, C, E, K oraz te z grupy B. Są też wyjątkowo bogate w błonnik oraz składniki mineralne — potas, magnez, fosfor i wapń. Przepisy z bananami Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Banan – jadalny owoc tropikalny, z botanicznego punktu widzenia – jagoda, produkowany przez kilka gatunków roślin okrytonasiennych z rodzaju banan (Musa), najczęściej są to owoce banana zwyczajnego. Hodowane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Najczęściej banany mają od 10 do 15 cm, największe okazy osiągają nawet do 30 cm. Rosną w groniastych owocostanach. Owoce poszczególnych gatunków różnią się stopniem mączystości czy zawartością cukrów.

Słowo banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banana.

Wartości odżywcze banana
Banany są doskonałym źródłem wielu witamin takich jak A, C, E, K oraz te z grupy B. Są też wyjątkowo bogate w błonnik oraz składniki mineralne — potas, magnez, fosfor i wapń.

Wartość odżywcza bananów w 100 g:
Wartość energetyczna 371 kJ (89 kcal), białko 1,09 g, węglowodany 22,84 g, tłuszcze 0,33 g, woda 74,91 g.

Banany – dlaczego warto je jeść
Banany ze względu na zawartość magnezu oraz bardzo wysoką zawartość potasu regularne mają korzystny wpływ na nasze mięśnie, oraz układ nerwowy. Dlatego te owoce są podstawą niemal każdej diety kulturystycznej. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów (ponad 20 gr w 100 gr owocu, przy czym tylko połowa to cukry), spożywanie bananów jest zalecane osobom pracującym nad rozbudową masy mięśniowej. Banan to też dobry sposób na zastąpienie odżywki po treningowej. Dostarcza organizmowi potrzebnych kalorii, witamin a szczególnie mikroelementów, które tracimy podczas wysiłku fizycznego.

Banany – jak wybierać właściwe?
Banany, jak każde owoce i warzywa warto wybierać z ekologicznych upraw. Produkty z takich upraw mają w sobie więcej wartości odżywczych. Przy kupnie banana z miejsca należy odrzucić te owoce, których skórka jest brązowa lub zawiera plamy. Taki wygląd skórki oznacza, że wewnątrz owocu rozwijają się procesy gnilne. Niestety, ten proces nie rozwija się tylko w tym miejscu, ale w całym owocu.

Końcówka banana – mit
Najpopularniejszym mitem na temat bananów jest twierdzenie, że w końcówkach tych owoców mogą znajdować się pasożyty. W rzeczywistości ciemna końcówka owocu jest pozostałością po kwiatostanie.

Przepisy

daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i