Trwa ładowanie...
dtjboc0

Banany

Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY
Źródło: Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Banan – jadalny owoc tropikalny, z botanicznego punktu widzenia – jagoda, produkowany przez kilka gatunków roślin okrytonasiennych z rodzaju banan (Musa), najczęściej są to owoce banana zwyczajnego. Hodowane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Najczęściej banany mają od 10 do 15 cm, największe okazy osiągają nawet do 30 cm. Rosną w groniastych owocostanach. Owoce poszczególnych gatunków różnią się stopniem mączystości czy zawartością cukrów.

Słowo banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banana.

Wartości odżywcze banana
Banany są doskonałym źródłem wielu witamin takich jak A, C, E, K oraz te z grupy B. Są też wyjątkowo bogate w błonnik oraz składniki mineralne — potas, magnez, fosfor i wapń.

Wartość odżywcza bananów w 100 g:
Wartość energetyczna 371 kJ (89 kcal), białko 1,09 g, węglowodany 22,84 g, tłuszcze 0,33 g, woda 74,91 g.

Banany – dlaczego warto je jeść
Banany ze względu na zawartość magnezu oraz bardzo wysoką zawartość potasu regularne mają korzystny wpływ na nasze mięśnie, oraz układ nerwowy. Dlatego te owoce są podstawą niemal każdej diety kulturystycznej. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów (ponad 20 gr w 100 gr owocu, przy czym tylko połowa to cukry), spożywanie bananów jest zalecane osobom pracującym nad rozbudową masy mięśniowej. Banan to też dobry sposób na zastąpienie odżywki po treningowej. Dostarcza organizmowi potrzebnych kalorii, witamin a szczególnie mikroelementów, które tracimy podczas wysiłku fizycznego.

Banany – jak wybierać właściwe?
Banany, jak każde owoce i warzywa warto wybierać z ekologicznych upraw. Produkty z takich upraw mają w sobie więcej wartości odżywczych. Przy kupnie banana z miejsca należy odrzucić te owoce, których skórka jest brązowa lub zawiera plamy. Taki wygląd skórki oznacza, że wewnątrz owocu rozwijają się procesy gnilne. Niestety, ten proces nie rozwija się tylko w tym miejscu, ale w całym owocu.

Końcówka banana – mit
Najpopularniejszym mitem na temat bananów jest twierdzenie, że w końcówkach tych owoców mogą znajdować się pasożyty. W rzeczywistości ciemna końcówka owocu jest pozostałością po kwiatostanie.

Przepisy

dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj