Trwa ładowanie...
d26wghv
20-07-2018 10:31

Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe

Przepis

Nie ma nic lepszego od batona bounty, a ta wersja jest naprawdę wyjątkowa. - Połączenie twardej gorzkiej czekolady z wilgotnym kokosowym nadzieniem daje cudowny, tropikalny smak. Przygotowanie tej przekąski wymaga koncentracji – mleko skondensowane bywa kłopotliwe, więc nie strać zimnej krwi - radzi Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

d26wghv
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
"Trzyskładnikowe wypieki"
Źródło: "Trzyskładnikowe wypieki"
Składniki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g gorzkiej czekolady
Przepis

Wymieszaj wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym, żeby uzyskać gęstą pastę. Przykryj miskę folią spożywczą i chłódź pastę w lodówce 2 godziny, aż zastygnie i zrobi się elastyczna. Zwilż wnętrza dłoni ciepłą wodą, a później uformuj kokosowe nadzienie w długi prostokąt grubości około 1,3 cm. Ostrym nożem wyrównaj brzegi i pokrój prostokąt
na batony. Rozłóż je na talerzu przykrytym papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. W tym czasie rozpuść 250 g czekolady w miseczce żaroodpornej umieszczonej nad rondlem wrzącej wody albo podgrzewaj ją w mikrofalówce kilkoma seriami po 20 sekund, mieszając ją w przerwach, żeby się nie przypaliła. Pozwól rozpuszczonej
czekoladzie lekko przestygnąć, a potem przelej ją na talerz. Wyjmij batony z lodówki i zanurzaj je w czekoladzie. Użyj łopatki albo grzbietu
łyżeczki, żeby pokryć polewą wierzch i boki batoników (spodem nie musisz się specjalnie przejmować). To brudna robota – radzę ustawić obok miskę z ciepłą wodą, żeby płukać w niej dłonie. Musisz też działać szybko, żeby nadzienie nie zmiękło. Ułóż gotowe batony na kratce umieszczonej nad talerzem i wstaw je z powrotem do lodówki na 10 minut, żeby czekolada zastygła. Kratka jest po to, żeby nadmiar czekolady mógł odcieknąć na talerz. Rozpuść resztę czekolady, a kiedy batony stwardnieją, polej je nią z wierzchu, tworząc lśniące esy-floresy. Odstaw swoje bounty ostatni raz do stężenia, a później rozkoszuj się ich tropikalnym smakiem!

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26wghv
d26wghv
d26wghv
d26wghv
Więcej tematów
d26wghv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj