Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe

Nie ma nic lepszego od batona bounty, a ta wersja jest naprawdę wyjątkowa. - Połączenie twardej gorzkiej czekolady z wilgotnym kokosowym nadzieniem daje cudowny, tropikalny smak. Przygotowanie tej przekąski wymaga koncentracji – mleko skondensowane bywa kłopotliwe, więc nie strać zimnej krwi - radzi Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepoweKokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g gorzkiej czekolady

Przepis

Wymieszaj wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym, żeby uzyskać gęstą pastę. Przykryj miskę folią spożywczą i chłódź pastę w lodówce 2 godziny, aż zastygnie i zrobi się elastyczna. Zwilż wnętrza dłoni ciepłą wodą, a później uformuj kokosowe nadzienie w długi prostokąt grubości około 1,3 cm. Ostrym nożem wyrównaj brzegi i pokrój prostokąt
na batony. Rozłóż je na talerzu przykrytym papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. W tym czasie rozpuść 250 g czekolady w miseczce żaroodpornej umieszczonej nad rondlem wrzącej wody albo podgrzewaj ją w mikrofalówce kilkoma seriami po 20 sekund, mieszając ją w przerwach, żeby się nie przypaliła. Pozwól rozpuszczonej
czekoladzie lekko przestygnąć, a potem przelej ją na talerz. Wyjmij batony z lodówki i zanurzaj je w czekoladzie. Użyj łopatki albo grzbietu
łyżeczki, żeby pokryć polewą wierzch i boki batoników (spodem nie musisz się specjalnie przejmować). To brudna robota – radzę ustawić obok miskę z ciepłą wodą, żeby płukać w niej dłonie. Musisz też działać szybko, żeby nadzienie nie zmiękło. Ułóż gotowe batony na kratce umieszczonej nad talerzem i wstaw je z powrotem do lodówki na 10 minut, żeby czekolada zastygła. Kratka jest po to, żeby nadmiar czekolady mógł odcieknąć na talerz. Rozpuść resztę czekolady, a kiedy batony stwardnieją, polej je nią z wierzchu, tworząc lśniące esy-floresy. Odstaw swoje bounty ostatni raz do stężenia, a później rozkoszuj się ich tropikalnym smakiem!

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥