Czekoladowe muffinki ze śliwkami. Idealny dodatek do kawy
Śliwka w potrójnej czekoladzie, czyli mięciutkie muffinki ze śliwkami, Nutellą, czekoladą i kakao. Będą doskonale pasować do popołudniowej kawy. Przepis z bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- 300 g śliwek węgierek
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki Nutelli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Stopić masło z połamaną na kostki czekoladą i Nutellą, mieszając często. Dodać jajka oraz mleko, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać.
Suche składniki połączyć z masą czekoladową, dodać śliwki i wymieszać łyżką do połączenia składników. Nałożyć ciasto do papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze