Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę
Czekoladowe kubeczki, do złudzenia przypominające doniczki wypełnione śmietanowym kremem i posypane pokruszonymi ciasteczkami to hit wśród letnich deserów. Choć na pierwszy rzut oka, wykonanie wydaje się pracochłonne, przepis jest banalnie prosty. Więcej pyszności znajdziecie u Pauliny na blogu "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- plastikowe kubeczki
- czekolada do wysmarowania kubeczków
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 1 paczka ciastek Oreo
- 2 łyżki cukru pudru
- olejek waniliowy
- gałązki mięty do ozdoby
Kubeczki rozciąć i skleić taśmą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować kubeczki, wstawić do lodówki do zastygnięcia. W tym czasie oddzielić ciasteczka od kremu. Ciastka pokruszyć, a krem ubić ze śmietanką, cukrem i olejkiem. Delikatnie odkleić taśmę z kubeczków i wyjąć czekoladę. Za pomocą rękawa cukierniczego do środka nałożyć ubitą śmietanę, a górę posypać pokruszonymi ciasteczkami. Wbić gałązkę mięty dla ozdoby.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze