Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to zdecydowanie jeden z najbardziej znanych deserów. Klasyczne brownie uwielbiają Amerykanie, a w Polsce przez wiele lat zajadaliśmy się tradycyjnym "murzynkiem".
Ciasto czekoladowe to znany i lubiany wypiek. Uwielbia go niemal cały świat, jest prosty i szybki w przygotowaniu oraz może występować w wielu wersjach. Jest to także deser bardzo uniwersalny oraz nadający się do serwowania przy różnych okazjach. Spotkanie z rodziną, piątkowa impreza czy przyjęcie urodzinowe – ciasto czekoladowe zawsze będzie odpowiednie.
Ciasto czekoladowe, czyli brownie
W ostatnim czasie coraz częściej możemy spotkać się z tym, że ciasto czekoladowe będzie podpisane "brownie". Nazwa ta pochodzi oczywiście z języka angielskiego, a sam wypiek ma korzenie w tradycji amerykańskiej. Ciekawa jest historia tego deseru, powstał on bowiem przez przypadek. Jak głosi legenda, autorka brownie chciała zrobić klasyczne czekoladowe ciasto, niestety zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Kobieta nie zniechęciła się jednak i postanowiła pokroić ciasto, a następnie podąć je swoim gościom. Właśnie tak powstało klasyczne dziś brownie.
*Ciasto czekoladowe – przepisy *
Dziś przepisów na ciasto czekoladowe jest naprawdę wiele. Zazwyczaj do zrobienia tego deseru potrzebujemy jajek, cukru, masła, niewielkiej ilości mąki oraz oczywiście czekolady. Klasyczne receptury mówią o tym, że czekolada powinna być gorzka, jednak niektórzy dodają także czekoladę mleczną. Czasami do masy dodaje się także orzechy, jednak nie jest to obowiązkowe.
Sam proces robienia ciasta czekoladowego nie jest trudny. Czekoladę oraz masło należy rozpuścić w rondlu. Dokładnie mieszajmy naszą masę i pilnujmy, by nie spaliła się. Następnie jajka ubijamy z cukrem. Kolejnym krokiem będzie połączenie naszych składników oraz dodanie do nich mąki i cukru. Po dokładnym wymieszaniu całości powinniśmy uzyskać gładka masę, którą należy wylać na blaszkę (zazwyczaj kwadratową, rzadziej okrągłą).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego nasze ciasto. Brownie powinniśmy piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu nasze ciasto będzie gorące, a czekolada w jego środku lekko płynna. Niektórzy uwielbiają jeść brownie właśnie w takiej formie, inni wolą odczekać chwilę, by ciasto nabrało swojej właściwej konsystencji.