Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk

Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej. W cukierniach i piekarniach trudno znaleźć prawdziwe jagodzianki, dlatego najlepiej samemu upiec te pyszne drożdżowe bułeczki. Przepis nie jest skomplikowany. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchennymi Drzwiami".

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anna Kamińska

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

  • 300 g świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Kruszonka:

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przepis

Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie. Do misy robota wlej żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i miksuj dodając stopniowo mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wlej masło i miksuj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryj je ścierką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia – na około godzinę lub do podwojenia objętości.

Przepis

Składniki kruszonki przełóż do małej miski i rozcieraj w palcach robiąc kruszonkę. Można to też zrobić za pomocą robota. Przebrane jagody wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pudrem. Dzięki temu jagody nie wypłyną z ciasta.

Przepis

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.

Przepis

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt i podziel na 8 prostokątów. Na środek każdego nałóż porcję jagód i dokładnie zlep formując podłużny kształt. Układaj na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, aż będą złote. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je jeszcze na 5 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru