Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami
Pyszna, bardzo czekoladowa tarta z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami to pomysł Natalii, autorki bloga "Mała Cukierenka". - Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser dla osób, które uwielbiają czekoladę - przekonuje blogerka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
*Ciasto: *
- 130 g miękkiego masła
- 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc.
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krem:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g ciastek w czekoladzie (użyłam herbatników)
- 50 g masła
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g o zawartości kakao 80 proc. i 100 g o zawartości kakao 64 proc.)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka żelatyny
- 80 ml ziemnej wody
- 2 jajka – osobno żółtka i białka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier puder do posypania
- kolorowa posypka cukrowa
Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od średnicy blaszki (blaszka 26 cm, posmarowana masłem i oprószona mąką) i ciastem wyłożyć blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st.C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, masło, cukier wanilinowy, ekstrakt, kawę i postawić na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę.
Ciągle trzymając na mały ogniu dodać żółtka i cały czas mieszając, podgrzewać przez około 1 minutę (krem nie może się zagotować). Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Krem zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (tak na około godzinę). Spód tarty posmarować powidłami śliwkowymi.
Białka ubić. Ciasteczka przełożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Do kremu czekoladowego dodać pokruszone ciastka, wymieszać. Dodać w dwóch partiach ubite białka, wymieszać. Gotowy krem wylać na spód do tarty, wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1M). Tartę ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Wierzch dookoła posypać cukrem pudrem i nożem zaznaczyć porcje. Na cieście zrobić ozdobne rozetki i na koniec tarte posypać kolorową posypką cukrową.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze