Trwa ładowanie...
dspzfjx
dspzfjx

Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami

Przepis

Pyszna, bardzo czekoladowa tarta z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami to pomysł Natalii, autorki bloga "Mała Cukierenka". - Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser dla osób, które uwielbiają czekoladę - przekonuje blogerka.

2.8
(22 głosy)
Oceń:
dspzfjx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki

*Ciasto: *

  • 130 g miękkiego masła
  • 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Krem:

  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g ciastek w czekoladzie (użyłam herbatników)
  • 50 g masła
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g o zawartości kakao 80 proc. i 100 g o zawartości kakao 64 proc.)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 ml ziemnej wody
  • 2 jajka – osobno żółtka i białka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wierzch:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier puder do posypania
  • kolorowa posypka cukrowa
Przepis

Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od średnicy blaszki (blaszka 26 cm, posmarowana masłem i oprószona mąką) i ciastem wyłożyć blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st.C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, masło, cukier wanilinowy, ekstrakt, kawę i postawić na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę.
Ciągle trzymając na mały ogniu dodać żółtka i cały czas mieszając, podgrzewać przez około 1 minutę (krem nie może się zagotować). Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Krem zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (tak na około godzinę). Spód tarty posmarować powidłami śliwkowymi.

Białka ubić. Ciasteczka przełożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Do kremu czekoladowego dodać pokruszone ciastka, wymieszać. Dodać w dwóch partiach ubite białka, wymieszać. Gotowy krem wylać na spód do tarty, wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1M). Tartę ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Wierzch dookoła posypać cukrem pudrem i nożem zaznaczyć porcje. Na cieście zrobić ozdobne rozetki i na koniec tarte posypać kolorową posypką cukrową.

Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
9
Share
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx