Trwa ładowanie...
d4jz9ku
d4jz9ku

Wołowina duszona z czerwoną fasolą

Przepis

Miękka i rozpływająca się w ustach wołowina z dodatkiem czerwonej fasoli i pędów bambusa. Przepyszne danie, które świetnie rozgrzewa i syci na wiele godzin. najlepiej smakuje podane w towarzystwie ryżu i surówki z kapusty pekińskiej. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Oceń jako pierwszy:
d4jz9ku
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Wołowina duszona z czerwoną fasolą
Gotuj ze mną
Składniki
  • 700 g rumsztyku wołowego, pokrojonego w paski lub kostkę

Marynata:

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego

Dodatkowo:

  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 230 g konserwowych pędów bambusa
  • 3 łyżki czerwonej fasoli w całości lub pokrojonej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej 3 łyżki
Przepis

W misce plastikowej lub szklanej wymieszać marynatę. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godz. (można na noc). Następnie mięso odsączyć i zachować marynatę.

Na głębokiej patelni rozgrzać część oleju. Kiedy będzie mocno rozgrzany, partiami wrzucać mięso i smażyć, aż zbrązowieje, ale w środku będzie jeszcze czerwone. Wyjąć na papierowy ręcznik, odsączyć nadmiar tłuszczu i przełożyć do miski.

Rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać pędy bambusa i fasolę.

Do marynaty dodać 2 łyżki wody i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką masę. Mięso przełożyć na patelnię z warzywami, dodać sos i smażyć, aż mięso będzie w środku usmażone. Od razu podawać z ugotowanym ryżem i ulubionymi dodatkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wołowina duszona z czerwoną fasolą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1
Share
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku