Wołowina duszona z czerwoną fasolą
Miękka i rozpływająca się w ustach wołowina z dodatkiem czerwonej fasoli i pędów bambusa. Przepyszne danie, które świetnie rozgrzewa i syci na wiele godzin. najlepiej smakuje podane w towarzystwie ryżu i surówki z kapusty pekińskiej. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 700 g rumsztyku wołowego, pokrojonego w paski lub kostkę
Dodatkowo:
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 1 zielona papryka pokrojona w paski
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 230 g konserwowych pędów bambusa
- 3 łyżki czerwonej fasoli w całości lub pokrojonej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej 3 łyżki
W misce plastikowej lub szklanej wymieszać marynatę. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godz. (można na noc). Następnie mięso odsączyć i zachować marynatę.
Na głębokiej patelni rozgrzać część oleju. Kiedy będzie mocno rozgrzany, partiami wrzucać mięso i smażyć, aż zbrązowieje, ale w środku będzie jeszcze czerwone. Wyjąć na papierowy ręcznik, odsączyć nadmiar tłuszczu i przełożyć do miski.
Rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać pędy bambusa i fasolę.
Do marynaty dodać 2 łyżki wody i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką masę. Mięso przełożyć na patelnię z warzywami, dodać sos i smażyć, aż mięso będzie w środku usmażone. Od razu podawać z ugotowanym ryżem i ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze