Trwa ładowanie...
dc70kwx
25-03-2020 12:39

Jak zrobić salceson. Tradycyjne ciasto czekoladowe z jabłkami

Przepis

Skąd taka nazwa dla ciasta? - Wypiek po przekrojeniu faktycznie przypomina salceson. Białe kosteczki na tle ciemnego ciasta kojarzy się wielbicielom salcesonu jednoznacznie. Ciasto jest pyszne i wilgotne, a w połączeniu z czekoladową polewą smakuje rewelacyjnie - pisze Magłorzata, autorka bloga "Daylicooking".

dc70kwx
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 5-6 większych jabłek
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej ok. 340 g)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 lekko czubate łyżki kakao (ok. 35 g)
  • 150 g masła
Przepis

Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Przekroić na pół, a potem na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne, a ćwiartki przekroić jeszcze raz wzdłuż. Każdy kawałek ponownie przekroić na 2 lub na 3 części. Kawałki nie powinny być zbyt małe.

Pokrojone jabłka przełożyć do większej miski. Wsypać 2/3 cukru i wymieszać. Odstawić na około 30 minut, aby jabłka puściły sok, a cukier rozpuścił się. W tym czasie mieszać lub potrząsać co jakiś czas.

Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą wymieszać razem i przesiać przez sitko do osobnej miseczki.

W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką lub drobną bułką tartą. Nadmiar mąki lub bułki "wytrzepać" z formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.

Jajka wbić do miseczki. Wsypać resztę cukru i ubić razem. Jajka powinny stać się jaśniejsze, przynajmniej podwoić swoja objętość, a cukier rozpuścić się.

Do miski z jabłkami wlać ubite jajka i przemieszać lekko. Następnie wsypać mąkę przesianą z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Wlać stopione i przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.

Jak zrobić salceson. Tradycyjne ciasto czekoladowe z jabłkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc70kwx
dc70kwx
dc70kwx
dc70kwx
Więcej tematów
dc70kwx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj