Jak zrobić salceson. Tradycyjne ciasto czekoladowe z jabłkami
Skąd taka nazwa dla ciasta? - Wypiek po przekrojeniu faktycznie przypomina salceson. Białe kosteczki na tle ciemnego ciasta kojarzy się wielbicielom salcesonu jednoznacznie. Ciasto jest pyszne i wilgotne, a w połączeniu z czekoladową polewą smakuje rewelacyjnie - pisze Magłorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Przekroić na pół, a potem na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne, a ćwiartki przekroić jeszcze raz wzdłuż. Każdy kawałek ponownie przekroić na 2 lub na 3 części. Kawałki nie powinny być zbyt małe.
Pokrojone jabłka przełożyć do większej miski. Wsypać 2/3 cukru i wymieszać. Odstawić na około 30 minut, aby jabłka puściły sok, a cukier rozpuścił się. W tym czasie mieszać lub potrząsać co jakiś czas.
Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą wymieszać razem i przesiać przez sitko do osobnej miseczki.
W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką lub drobną bułką tartą. Nadmiar mąki lub bułki "wytrzepać" z formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Jajka wbić do miseczki. Wsypać resztę cukru i ubić razem. Jajka powinny stać się jaśniejsze, przynajmniej podwoić swoja objętość, a cukier rozpuścić się.
Do miski z jabłkami wlać ubite jajka i przemieszać lekko. Następnie wsypać mąkę przesianą z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Wlać stopione i przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze