Bezmięsny bigos z czerwoną soczewicą i karmelizowaną cebulą
- Ten przepis powstał z potrzeby zjedzenia bigosu, ale w dość odchudzonej wersji. Nie ma tu ani grama mięsa, ale jest czerwona soczewica. Wszystkie inne walory takie jak suszone grzyby, wędzone śliwki, czy nawet żubrówka, zostały zachowane. Szczerze polecam ten bigos jako danie główne czy jako przystawką z kromką świeżego, chrupiącego razowca - pisze Marta, autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry
- ok. 500 g kiszonej kapusty
- ok. 500-600 g białej kapusty lub włoskiej
- garść suszonych grzybów (najbardziej aromatycznych)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duże kwaśne jabłko
- 2 łyżka powideł śliwkowych
- 5 wędzonych śliwek
- 1/3 szklanki żubrówki lub śliwowicy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka cząbru
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- garść świeżego koperku
Karmelizowana cebulka:
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
Na dno dużego garnka wlewamy olej (tak, aby dno było przykryte) i podsmażamy cebulę (2 szt.). Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki kiszoną kapustę (nie płuczemy kapusty jej). Grzyby (garść) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut. Do garnka z kapustą dodajemy przyprawy: 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę cząbru, kilka ziaren kolendry, 1 łyżeczkę gorczycy. Mieszamy i chwilę podsmażamy około 1 minuty. Zalewamy wszystko 2 szklankami wody i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu.
Soczewicę (1 szkl.) gotujemy w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Białą kapustę (około 500-600 g) szatkujemy i umieszczamy w osobnym garnku. Dodajemy tarte jabłko, grzyby pokrojone na mniejsze kawałki (wraz z wodą), 5 wędzonych śliwek i 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając.
Po godzinie dodajemy ugotowaną soczewicę, 2 łyżki powideł śliwkowych oraz 1/3 szklanki żubrówki. Porządnie mieszamy i dalej gotujemy jeszcze 1 godzinę. Ugotowaną słodką kapustę przekładamy do garnka z kapustą kwaśną. Mieszamy i dodajemy opcjonalnie 2 łyżki koncentratu oraz garść koperku. Mieszamy i wszystko razem gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, dość często mieszając. Na koniec sprawdzamy i ewentualnie solimy i doprawiamy pieprzem.
Karmelizowana cebulka: na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażamy na złoty kolor 3 cebule, pokrojone w piórka. Doprawiamy 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli oraz pieprzu. Mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż cebulka będzie miękka, ale zarumieniona. Bigos podajemy z ulubionymi dodatkami i na każdej porcji nakładamy łyżkę karmelizowanej cebulki.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze