Bigos

Bigos to jedno z najbardziej charakterystycznych dań dla polskiej kuchni. Potrawa bazująca głównie na posiekanej kapuście i drobnych kawałkach mięsa występuje jednak także na Litwie i Białorusi, a do tego bigos jest po prostu pyszny.

O samym pochodzeniu bigosu świadczą jego składniki. To, co zostało z poprzednich obiadów należało posiekać, wrzucić do garnka i dusić możliwie jak najdłużej (czasem nawet kilka dni). Było więc to danie w zupełności resztkowe, ale że zawsze w kuchni znajdziemy coś innego, to też możemy spotkać wiele odmian samego bigosu.

Nienaruszalna baza to kapusta i mięso. Ale już tutaj występują różnice, bo niektórzy stosują zarówno kapustę kiszoną, jak i świeżą, a niektórzy tylko kiszoną. Nie ma także jednego typu mięsa, który musi się znaleźć w bigosie. Stosowane są wołowiny, wieprzowiny, kiełbasy, boczek, czyli praktycznie wszystko oprócz drobiu. Również proporcje między rodzajami mięsa są dowolne i zależą od gustu. Jedyna zasada, której należy się w miarę trzymać przy przygotowywaniu bigosu brzmi, aby ilość kapusty odpowiadała ilości mięsa. Reszta zależy od naszej kulinarnej fantazji.

Jednak dwa składniki nie tworzą jeszcze bigosu. Najbardziej tradycyjne dodatki to suszone grzyby i śliwki (choć mogą być także śliwki wędzone), cebula i przyprawy. Bez przeszkód można jednak dodać także koncentrat pomidorowy czy zioła, takie jak kminek, majeranek czy ziele angielskie.

Kiedy wszystkie składniki znajdą się już w garnku muszą się dusić przez długi czas, aż bigos zyska ciemnobrązowy kolor i będzie miał gęstą konsystencję. W trakcie duszenia można podnieść jego walory smakowe, podlewając go wytrawnym czerwonym winem. Niektórzy wolą jednak uszlachetniać smak bigosu odrobiną miodu. Ważne jest jednak, aby z porcji bigosu nie ściekała woda – wówczas jest już gotowy.

Ogromnym atutem bigosu jest to, że wystarczy zrobić raz większą porcję, a później wystarczy go jedynie podgrzewać. I za każdym razem smakuje jeszcze lepiej. Bigos jest idealny jako główne danie obiadowe, a także jako gorąca przystawka. Można go podawać z chlebem, ziemniakami, czy czymkolwiek na co mamy ochotę. Jednak dobrze smakuje również popijany odrobiną wódki – czystej lub ziołowej.

Co można zrobić z czerwonej kapusty?

Co można zrobić z czerwonej kapusty?

Kulinarny hit 2022. Retro kuchnia w odchudzonej wersji

Kulinarny hit 2022. Retro kuchnia w odchudzonej wersji

Magda Bukowska Magda Bukowska
5 pomysłów na proste bezmięsne dania na Święta

5 pomysłów na proste bezmięsne dania na Święta

Magda Bukowska Magda Bukowska
Świąteczny bigos w wersji wege

Świąteczny bigos w wersji wege

Co można zrobić z kapusty kiszonej?

Co można zrobić z kapusty kiszonej?

20 stycznia – dzień bigosu
WIDEO

20 stycznia – dzień bigosu

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
WIDEO

Tradycyjny bigos

Dzień Polskiej Żywności
GALERIA

Dzień Polskiej Żywności

Jaką kapustę wybrać na bigos świąteczny? 5 porad
GALERIA

Jaką kapustę wybrać na bigos świąteczny? 5 porad

Dominika Czerniszewska Dominika Czerniszewska
Wigilijny bigos z suszonymi śliwkami, jabłkami i fasolą

Wigilijny bigos z suszonymi śliwkami, jabłkami i fasolą

Marta Dragan Marta Dragan
Nie tylko kapusta i mięso. Sekret smacznego bigosu
GALERIA

Nie tylko kapusta i mięso. Sekret smacznego bigosu

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta