Wigilijna, pyszna kapusta z grzybami
Aby urozmaicić smak kapusty z grzybami, można dodać w trakcie gotowania startą marchewkę, pokrojone drobno suszone śliwki. Znam również przepisy, w których kiszoną kapustę miesza się w proporcji 1:1 ze słodką kapustą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 czubata szkl. grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)
- 1 czubata łyżka proszku grzybowego
- 1 średnia cebula
- 10 śliwek suszonych, wędzonych bez pestek
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4-5 plastrów selera korzeniowego
Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody, odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlać 1 szkl. wody, dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić, pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty, dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju, dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier, poczekać, aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min., po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i... możemy już jeść.
Według mnie takie dwu lub trzykrotne zagotowywanie i studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty, wszystko doskonale się łączy i przegryza. Plastry selera, grubości ok. 2-3 mm, ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku, osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki, ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze