Wigilijna kapusta
Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 80 dkg kiszonej kapusty
- 2 duże garście grzybów suszonych ok. 50 g
- średnia cebula
- 1/3 margaryny
- sól
- pieprz
Przepis
Kapustę wypłukać, pokroić i ugotować. Grzyby wcześniej namoczyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z wody przestudzić i pokroić. Na patelni rozgrzać margarynę i poddusić na niej grzyby ok. 6-7 minut, dodać drobno posiekaną cebulę i udusić. Do odcedzonej gorącej kapusty dodać grzyby z cebulą doprawić pieprzem i solą i gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl