Wigilijna kapusta
Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 80 dkg kiszonej kapusty
- 2 duże garście grzybów suszonych ok. 50 g
- średnia cebula
- 1/3 margaryny
- sól
- pieprz
Kapustę wypłukać, pokroić i ugotować. Grzyby wcześniej namoczyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z wody przestudzić i pokroić. Na patelni rozgrzać margarynę i poddusić na niej grzyby ok. 6-7 minut, dodać drobno posiekaną cebulę i udusić. Do odcedzonej gorącej kapusty dodać grzyby z cebulą doprawić pieprzem i solą i gotowe.
Przepis dodał użytkownik mirka223
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze