Aromatyczny bigos z cukinii. Przepis blogerki
Nietypowy bigos, bo zamiast kapusty, dodajemy cukinię. Pyszny pomysł na letni obiad z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 2-3 cukinie - starte na dużych oczkach
- 1 cebula - pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 2 pomidory - sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę
- 1 duża marchewka - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- po pół czerwonej i żółtej papryki - pokrojone w szerokie paski
- 1 puszka pomidorów
- 2 pętka kiełbasy - pokroić w kostkę
- sól, pieprz i cukier do smaku
- Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kiełbasę i sparzone pomidory.
- Następnie dodać marchewkę - smażyć przez chwilę. Później dodać paprykę, pomidory w puszce i dolać wody. Dusić całość do miękkości warzyw.
- Gdy papryka będzie miękka, wyjąć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem.
- Na końcu dodać cukinię i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze