Aromatyczny bigos z cukinii. Przepis blogerki
Nietypowy bigos, bo zamiast kapusty, dodajemy cukinię. Pyszny pomysł na letni obiad z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2-3 cukinie - starte na dużych oczkach
- 1 cebula - pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 2 pomidory - sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę
- 1 duża marchewka - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- po pół czerwonej i żółtej papryki - pokrojone w szerokie paski
- 1 puszka pomidorów
- 2 pętka kiełbasy - pokroić w kostkę
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przepis
- Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kiełbasę i sparzone pomidory.
- Następnie dodać marchewkę - smażyć przez chwilę. Później dodać paprykę, pomidory w puszce i dolać wody. Dusić całość do miękkości warzyw.
- Gdy papryka będzie miękka, wyjąć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem.
- Na końcu dodać cukinię i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl