Bigos staropolski
Jaki powinien być idealny bigos? Aromatyczny, wypełniony mięsem z dodatkiem wina, grzybów i suszonych śliwek. Bigos wymaga czasu i cierpliwości. Najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 5 dag suszonych grzybów
- 0,5 kg wędlin
- 1 kg - mieszanych pieczonych mięs
- 5 dag - słoniny
- 2 łyżki smalcu
- 2 kwaśne jabłka
- kilka suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 2 kg kiszonej kapusty
- kilka liści laurowych
- cukier
- pieprz
- sól
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
Do garnka wrzucamy pokrojony surowy, wędzony boczek i po podsmażeniu dodajemy pokrojoną cebulę, po czym dodajemy kiszoną kapustę - dobrej jakości - jeśli trzeba należy posiekać.
Następnie dokładamy np. pokrojone kawałki szynki z dzika oraz pokrojoną kiełbasę jałowcową (można również ugotować mięso jak na gulasz i po podduszeniu dodać do kapusty), dodajemy suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna.
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. trzy dni w tym czasie go przemrażając i dodając wino tak, by miał ciemną barwę.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze