Bigos staropolski

Jaki powinien być idealny bigos? Aromatyczny, wypełniony mięsem z dodatkiem wina, grzybów i suszonych śliwek. Bigos wymaga czasu i cierpliwości. Najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Bigos staropolskiBigos staropolski

Składniki

  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 0,5 kg wędlin
  • 1 kg - mieszanych pieczonych mięs
  • 5 dag - słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 kwaśne jabłka
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • kilka liści laurowych
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przepis

Do garnka wrzucamy pokrojony surowy, wędzony boczek i po podsmażeniu dodajemy pokrojoną cebulę, po czym dodajemy kiszoną kapustę - dobrej jakości - jeśli trzeba należy posiekać.

Przepis

Następnie dokładamy np. pokrojone kawałki szynki z dzika oraz pokrojoną kiełbasę jałowcową (można również ugotować mięso jak na gulasz i po podduszeniu dodać do kapusty), dodajemy suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna.

Przepis

Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. trzy dni w tym czasie go przemrażając i dodając wino tak, by miał ciemną barwę.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary