Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Bigos staropolski

Przepis

Jaki powinien być idealny bigos? Aromatyczny, wypełniony mięsem z dodatkiem wina, grzybów i suszonych śliwek. Bigos wymaga czasu i cierpliwości. Najlepiej smakuje po odgrzaniu.

3.9
(18 głosów)
Oceń:
d3xr9h6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Bigos staropolski
WP
Bigos staropolski
Składniki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 0,5 kg wędlin
  • 1 kg - mieszanych pieczonych mięs
  • 5 dag - słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 kwaśne jabłka
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • kilka liści laurowych
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Przepis

Do garnka wrzucamy pokrojony surowy, wędzony boczek i po podsmażeniu dodajemy pokrojoną cebulę, po czym dodajemy kiszoną kapustę - dobrej jakości - jeśli trzeba należy posiekać.

Następnie dokładamy np. pokrojone kawałki szynki z dzika oraz pokrojoną kiełbasę jałowcową (można również ugotować mięso jak na gulasz i po podduszeniu dodać do kapusty), dodajemy suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna.

Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. trzy dni w tym czasie go przemrażając i dodając wino tak, by miał ciemną barwę.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Bigos staropolski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6