Królowa przedwiośnia. Jak smacznie podać kiszoną kapustę

Ukiszone główki kapusty od wieków były podstawą kuchni na przednówku. Gwarantowały zapas sił witalnych i wspierały odporność organizmu. Dziś kiszona kapusta nie straciła swojej mocy, jednak odrobinę się zestarzała. Surówka z kiszonej kapusty czy bigos, choć nadal popularne naszych stołach, nie wpisują się w nowoczesne trendy. Kapustę można jednak "odmłodzić". Oto kilka pomysłów.

Kapusta kiszona rządzi w zimowej kuchni
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA

Wiele osób kisi kapustę w domu. Nie jest to trudne, a przynajmniej mamy pewność, że nie będzie ona zawierała szkodliwych substancji i konserwantów. Zamiast korzystać z tradycyjnych przepisów, można wypróbować inną recepturę - orientalną. Przygotowana według niej kapusta jest ostrzejsza i bardziej aromatyczna, od tej, do której przywykliśmy.

Kapusta kiszona inaczej

Przygotowanie orientalnej kapisty nie jest trudne. Jak w przypadku tradycyjnej kiszonej kapusty, warzywo drobno kroimy. Zamiast marchwi dodajemy jednak imbir i papryczki chili - im więcej tym bardziej pikantna będzie kapusta. Z kolei sól zastępujemy sosem sojowym, który lepiej zwiąże składniki. Wszystkie produkty wrzucamy do dużej miski i ugniatamy mocno przez kilkanaście minut, aż kapusta wyraźnie puści sok. Wtedy przekładamy ja do słoików, zalewamy płynem, jaki powstał z ugniatania kapusty, słoiki zamykamy i wkładamy do lodówki. Po dwóch-trzech dniach kapusta jest gotowa do jedzenia.

Zobacz także: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej

Kiszona kapusta z pomidorami

Zamiast zwykłej kapusty zasmażanej możemy przygotować wspaniały dodatek do mięs i ryb w zupełnie inny sposób, z dodatkiem suszonych, pokrojonych drobno pomidorów, orzechów laskowych i uprażonych ziaren słonecznika. Dla koloru możemy dodać również pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i suszonym oregano. Przygotowana w ten sposób surówka, z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zasmażanej kapusty. Wspaniale smakuje, ma piękny wiosenny kolor i idealnie podkreśli smak pieczonej czy smażonej ryby.

Zrazy zawijane

Zrazy wołowe są nieodłączną częścią polskiej kuchni. Zazwyczaj w dokładnie zbite mięso zawija się ogórki kiszone, boczek, kaszę gryczaną czy jęczmienną. Znakomite są jednak także z kapustą kiszoną. Kwas z kapusty sprawia, że mięso jest bardziej miękkie i soczyste. Aby zrazy stały się nowoczesnym daniem, powinniśmy wybrać kawałek dobrej wołowiny, pokroić go na cienkie plastry, dokładnie zbić tłuczkiem i na środku położyć przygotowaną wcześniej kapustę kiszoną oraz paski słoniny. Najlepszymi przyprawami do takiego dania będzie oczywiście pieprz i cząber suszony. Mięso zawijamy jak gołąbki, podsmażamy na oleju i dusimy w bulionie dwie godziny, nie mieszając, by zrazy się nie rozpadły. Najlepszym dodatkiem do takiego dania będzie ziemniaczane pure.

Kapusta z krewetkami

Połączenie kapusty kiszonej z owocami morza może wydawać się niecodzienne, ale nic bardziej mylnego. Takie fuzje spotkamy w dobrych restauracjach, bo wbrew pozorom oba te składniki znakomicie do siebie pasują. Najpierw musimy przygotować kapustę kiszoną, dodając do niej pokrojone chili, sporo kolendry i ząbek czosnku. Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej i podsmażamy kilka minut. Dodajemy sos sojowy oraz kilkanaście mrożonych krewetek. Podlewamy lekko wodą, przykrywamy i dusimy kilka minut. To danie najlepiej smakuje z pieczywem, ale możemy je podać również z ryżem.

Obraz
© 123RF.COM

Sajgonki z kapustą kiszoną

Malutkie naleśniczki z ciasta ryżowego najpopularniejsze są w Azji. Jednak, jak wiele dań serwowanych w chińskich restauracjach, zyskały już sławę na całym świecie. Także w Polsce dostaniem je w każdej azjatyckiej restauracji i coraz częściej także w marketach. Co ciekawe, smaczne sajgonki możemy łatwo zrobić w domu. Podstawowy przepis głosi, że wystarczy zawinąć w ryżowe płatki mielone mięso, startą marchew, makaron ryżowy i przyprawy. Jednak znacznie więcej aromatu wydobędziemy z tego dania, jeśli do farszu użyjemy kapusty.

Siekamy ją dość drobno i czekamy aż "zemdleje". Wyciskamy nadmiar soku, doprawiamy pieprzem, mielonym imbirem i płatkami suszonego chili. Dodajemy kilka kropli oleju sezamowego i posiekane grzyby mung. Wszystko zawijamy w wilgotne ciasto ryżowe i smażymy na głębokim tłuszczu. To pyszna, jak najbardziej postna i do tego oryginalna przekąska, która z pewnością odświeży nasze tradycyjne menu.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇