Zapiekanka z meksykańskim stylu. Smakowity sposób na obiad
Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Przepyszna i bardzo sycąca. Sprawdzi się na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 kg mielonego mięsa
- 1 cebula
- sól czosnkowa
- ostra papryka w proszku
- przyprawa meksykańska
- oliwa
- pomidory w puszce
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dkg sera mozzarella
- 3-4 pomidory
- 2 jajka
- 200 ml śmietany
- bazylia
- sól, pieprz
- mąka
- 1 szkl. wina wytrawnego lub półwytrawnego
- Mięso smażyć na patelni na oliwie. Dodać sól czosnkową, paprykę w proszku, duszoną cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, kukurydzę, przyprawę meksykańską, bazylię, sól, pieprz.
- Gdy pomidory się rozpadną, dodać 1-2 łyżki mąki (tak żeby troszkę zgęstniało).
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w plastry i wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem dużej blachy.
- Jajka rozbić razem ze śmietaną. Doprawić i wylać na ziemniaki równomiernie. Na to wysypać równomiernie odcedzoną czerwoną fasolę. Na to wyłożyć mięso.
- Na grubej tarce zetrzeć ser i wysypać na mięso. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry i ułożyć na ser.
- Całość posypać jeszcze raz bazylią. Przykryć folią aluminiową i piec w temp. 170 st ok 30-40 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze