Szybko i smacznie. Zapiekanka z makaronem i grzybami
Sezon na grzyby wciąż trwa. Warto przyrządzić je w nowym mniej oczywistym wydaniu. Ciekawym pomysłem na prosty i szybki w przygotowaniu obiad jest zapiekanka z makaronem i żółtym serem. Z dodatkiem grzybów i aromatycznych ziół prowansalskich ten letni obiad zamieni się w grzybową ucztę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 500 g makaronu (np. penne)
- 300 g grzybów (np. kurek)
- 200 g żółtego sera (np. gouda)
- 100 g masła
- 150 ml jogurtu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy al'dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle, aż do momentu, gdy cebula zeszkli się. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy przez ok. 20 minut. Mieszamy z jogurtem. Dodajemy zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z wystudzonym makaronem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze