Trwa ładowanie...
d18m55u
29-07-2017 07:40

Tarta z warzywami i kurczakiem

Przepis

Połączenie rozmaitych warzyw oblanych kremowym sosem ziołowo-śmietanowym, a wszystko to na kruchym spodzie tarty. Pyszne danie na obiad lub na kolację na gorąco.

d18m55u
4.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki

Spód tarty:

  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 450 g mieszanki warzyw (marchew, brokuł, kalafior)
  • 200 g piersi kurczaka
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 150 g sera żółtego
Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na spód tarty. Ciasto na ok. 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Włóż do lodówki w celu schłodzenia. Ugotowane al dente warzywa wyłóż na schłodzony spód, dodaj ugotowane na parze, a następnie pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Całość zalej mieszaniną śmietany, jajka, soli, pieprzu oraz ziół. Piecz w 180 stopni C przez ok. 20-40 minut do czasu, aż całość będzie aromatyczna i delikatnie złocista. Na kilka minut przed końcem pieczenia powierzchnię tarty równomiernie obsyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez chwilę, dopóki ser się nie roztopi.
Zobacz także: apetyczne i proste ciasteczka milionera.

Polecamy wideo: Włoska przekąska na weekend

Tarta z warzywami i kurczakiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u