Tarta z warzywami i kurczakiem
Połączenie rozmaitych warzyw oblanych kremowym sosem ziołowo-śmietanowym, a wszystko to na kruchym spodzie tarty. Pyszne danie na obiad lub na kolację na gorąco.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Spód tarty:
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 100 g masła
- 1 jajko
- ok. 2 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 450 g mieszanki warzyw (marchew, brokuł, kalafior)
- 200 g piersi kurczaka
- 400 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- 150 g sera żółtego
Połącz ze sobą wszystkie składniki na spód tarty. Ciasto na ok. 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Włóż do lodówki w celu schłodzenia. Ugotowane al dente warzywa wyłóż na schłodzony spód, dodaj ugotowane na parze, a następnie pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Całość zalej mieszaniną śmietany, jajka, soli, pieprzu oraz ziół. Piecz w 180 stopni C przez ok. 20-40 minut do czasu, aż całość będzie aromatyczna i delikatnie złocista. Na kilka minut przed końcem pieczenia powierzchnię tarty równomiernie obsyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez chwilę, dopóki ser się nie roztopi.
Zobacz także: apetyczne i proste ciasteczka milionera.
Polecamy wideo: Włoska przekąska na weekend
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze