Trwa ładowanie...
d1w40yr

Kalafior

123
Źródło: 123

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Można go ugotować, podsmażyć lub przygotować zupę kalafiorową. Świetnie pasuje do letnich obiadów, a dodatkowo jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Kalafior pojawia się na polskich stołach dość często. Jest to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów, dodatkowo jest stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Tu jednak jego zalety się nie kończą. Kalafior można przygotować na bardzo wiele sposobów, a jego właściwości prozdrowotne są naprawdę imponujące. Warto więc włączać to warzywo do naszej diety tak często, jak to tylko możliwe.

Kalafior – wartości odżywcze
Kalafior, jak większość warzyw, jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i minerałów. Witamina C, A, B, E i K oraz wapń, żelazo, magnez i fosfor – to tylko niektóre wartości odżywcze, które znajdziemy w ugotowanym kalafiorze. Dodatkowo badania potwierdzają, że jedzenie kalafiora może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, pęcherza, gardła i krtani.

Co więcej, lekarze przekonują, że po to białe warzywo powinny również sięgać osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka. Jedzenie kalafiora zaleca się także chorym na reumatoidalne zapalenie stawów.

Dania i potrawy z kalafiora
Z kalafiora możemy przyrządzić wiele potraw. Tradycyjnie możemy go ugotować i podawać z ziemniakami. Takie połączenie kojarzy nam się najczęściej w letnimi obiadami. Zazwyczaj kalafior zasmaża się wtedy z bułką tartą, a następnie polewa roztopionym masłem. Większość z nas zna również smak zupy kalafiorowej. Jest lekkostrawna, prosta w przygotowaniu, a z dodatkiem młodych ziemniaków i świeżej natki pietruszki – bardzo smaczna.

Z kalafiora przygotujemy także wegetariańskie kotleciki. Zazwyczaj ugotowane warzywo łączy się wtedy z kaszą jaglaną, cebulą, mąką i jajkiem, a całość smaży. Taka potrawa może być ciekawym zamiennikiem dla klasycznych kotletów mielonych.

Osoby, które lubią serować mniej tradycyjne dania, mogą przygotować na przystawkę surowego kalafiora z dipami lub sosami na bazie jogurtu naturalnego.

Ostatnio w wielu restauracyjnych kartach możemy także znaleźć puree z kalafiora – jego wykonanie jest bardzo proste, dlatego jeśli nie jemy często na mieście, wato takie puree przygotować w domu.

Przepisy

d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj