Risotto z całego kalafiora. Wykorzystasz nawet głąb
"Trzeba być głąbem, żeby wyrzucić głąb z kalafiora. W poniższym przepisie najważniejszy przyrząd to tarka, przy pomocy której zetrzesz całego kalafiora. Tak przygotowany świetnie imituje ryż do risotto. Weganie z łatwością mogą zamienić tłuszcz oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne odpowiedniki. Nie bój się kombinować, na przykład zamień grzyby na coś, co akurat masz w lodówce" - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kalafior
- 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 40 g sera parmezan, Grana Padano lub Asiago
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
1Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią. Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino. Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu. Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze