Trwa ładowanie...
d3lohx8
d3lohx8

Risotto z całego kalafiora. Wykorzystasz nawet głąb

Przepis

"Trzeba być głąbem, żeby wyrzucić głąb z kalafiora. W poniższym przepisie najważniejszy przyrząd to tarka, przy pomocy której zetrzesz całego kalafiora. Tak przygotowany świetnie imituje ryż do risotto. Weganie z łatwością mogą zamienić tłuszcz oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne odpowiedniki. Nie bój się kombinować, na przykład zamień grzyby na coś, co akurat masz w lodówce" - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

2.5
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Materiały prasowe
Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 40 g sera parmezan, Grana Padano lub Asiago
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
Przepis

1Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią. Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino. Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu. Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Risotto z całego kalafiora. Wykorzystasz nawet głąb
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
4
Share
d3lohx8
d3lohx8
d3lohx8
d3lohx8
d3lohx8