Trwa ładowanie...
d1w40yr
09-01-2019 11:10

Risotto z całego kalafiora. Wykorzystasz nawet głąb

Przepis

"Trzeba być głąbem, żeby wyrzucić głąb z kalafiora. W poniższym przepisie najważniejszy przyrząd to tarka, przy pomocy której zetrzesz całego kalafiora. Tak przygotowany świetnie imituje ryż do risotto. Weganie z łatwością mogą zamienić tłuszcz oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne odpowiedniki. Nie bój się kombinować, na przykład zamień grzyby na coś, co akurat masz w lodówce" - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

d1w40yr
4.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 40 g sera parmezan, Grana Padano lub Asiago
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
Przepis

1Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią. Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino. Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu. Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Risotto z całego kalafiora. Wykorzystasz nawet głąb
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj