Pieczony kalafior z dwoma sosami

Pieczonego w całości kalafiora spróbowałam pierwszy raz kilka lat temu, podczas krótkiego, szalonego i absolutnie smacznego wypadu do Tel Awiwu. Jednym z miejsc, które znalazły się na planie naszej gastronomicznej marszruty, był Mizon – niewielka, tętniąca życiem i już wówczas bardzo popularna knajpka, której flagowym daniem (choć w pisanym odręcznie menu widniało ich zdecydowanie więcej) były właśnie pieczone w całości kalafiory. Białe głowy tych warzyw zdobiły półki i regały, inne znikały we wnętrzu stojącego w kącie pieca. W końcu jedna trafiła na nasz stół. My dwie, on jeden – gorący, pachnący, z mocno przyrumienionymi różyczkami. Do niego pobrane z parapetu pikle, sosy, wszędobylska tahina, gruba morska sól. To było odkrycie. Pieczonego kalafiora chyba nie da się nie lubić. Jest maślano-orzechowy, chrupiący, a jednocześnie miękki i jędrny. W sytuacji, gdy trzeba wykarmić kilka osób, a nie ma się zbyt wiele czasu na skomplikowane dania, sprawdzi się znakomicie.

Pieczony kalafior z dwoma sosamiPieczony kalafior z dwoma sosami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka zataru
  • 2–3 łyżki orzeszków piniowych

Sos z tahini:

  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z ½ cytryny

Shoug:

  • ½ pęczka natki kolendry
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 małe zielone chili, bez pestek, posiekane
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól świeżo mielony czarny pieprz

*Dodatkowo: *

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki pokruszonych pistacji
  • skórka otarta z ½ cytryny

Przepis

1. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Oderwij liście z kalafiora, podziel kalafior na różyczki, umyj i osusz.
3. Osuszone różyczki (większe poprzekrawaj na połówki) przełóż do miski. Skrop kalafior oliwą i posyp solą, zatarem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły różyczki.
4. Przełóż kalafior na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, dodaj orzeszki piniowe, poobracaj różyczki i piecz jeszcze ok. 15 minut, aż kalafior będzie złocistobrązowy.
5. Przed podaniem możesz skropić go dodatkową oliwą i doprawić solą.
6. W międzyczasie przygotuj sos: wlewaj wodę małym strumieniem do miski z sezamową pastą, cały czas ucierając. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i ponownie utrzyj. Gotowy sos powinien mieć lejącą, gładką konsystencję.
7. Przygotuj shoug: wszystkie składniki zblenduj na jednolity zielony sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Upieczony kalafior przełóż na półmisek, polej sosem z tahiny oraz shougiem. Przed podaniem posyp pistacjami i posiekaną natką pietruszki lub kolendry

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀