Pieczony kalafior z dwoma sosami
Pieczonego w całości kalafiora spróbowałam pierwszy raz kilka lat temu, podczas krótkiego, szalonego i absolutnie smacznego wypadu do Tel Awiwu. Jednym z miejsc, które znalazły się na planie naszej gastronomicznej marszruty, był Mizon – niewielka, tętniąca życiem i już wówczas bardzo popularna knajpka, której flagowym daniem (choć w pisanym odręcznie menu widniało ich zdecydowanie więcej) były właśnie pieczone w całości kalafiory. Białe głowy tych warzyw zdobiły półki i regały, inne znikały we wnętrzu stojącego w kącie pieca. W końcu jedna trafiła na nasz stół. My dwie, on jeden – gorący, pachnący, z mocno przyrumienionymi różyczkami. Do niego pobrane z parapetu pikle, sosy, wszędobylska tahina, gruba morska sól. To było odkrycie. Pieczonego kalafiora chyba nie da się nie lubić. Jest maślano-orzechowy, chrupiący, a jednocześnie miękki i jędrny. W sytuacji, gdy trzeba wykarmić kilka osób, a nie ma się zbyt wiele czasu na skomplikowane dania, sprawdzi się znakomicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
- 1 średni kalafior
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka zataru
- 2–3 łyżki orzeszków piniowych
Sos z tahini:
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki tahiny
- sok z ½ cytryny
Shoug:
- ½ pęczka natki kolendry
- 2 łyżki listków mięty
- 2 łyżki natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 mały ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1 małe zielone chili, bez pestek, posiekane
- 1 łyżeczka miodu
- sól świeżo mielony czarny pieprz
*Dodatkowo: *
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki pokruszonych pistacji
- skórka otarta z ½ cytryny
1. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Oderwij liście z kalafiora, podziel kalafior na różyczki, umyj i osusz.
3. Osuszone różyczki (większe poprzekrawaj na połówki) przełóż do miski. Skrop kalafior oliwą i posyp solą, zatarem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły różyczki.
4. Przełóż kalafior na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, dodaj orzeszki piniowe, poobracaj różyczki i piecz jeszcze ok. 15 minut, aż kalafior będzie złocistobrązowy.
5. Przed podaniem możesz skropić go dodatkową oliwą i doprawić solą.
6. W międzyczasie przygotuj sos: wlewaj wodę małym strumieniem do miski z sezamową pastą, cały czas ucierając. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i ponownie utrzyj. Gotowy sos powinien mieć lejącą, gładką konsystencję.
7. Przygotuj shoug: wszystkie składniki zblenduj na jednolity zielony sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Upieczony kalafior przełóż na półmisek, polej sosem z tahiny oraz shougiem. Przed podaniem posyp pistacjami i posiekaną natką pietruszki lub kolendry
Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze