Świąteczna strucla makowa
Strucla makowa jest nieodzownym elementem wigilijnego stołu. Z tym przepisem przygotujecie przepyszne, wilgotne i ciężkie od maku ciacho.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany
- op. cukru waniliowego
- skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- tłuszcz
NA MASĘ:
- 2 szklanki maku
- 2-3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki miodu
- 15 dag rodzynek
- 2 łyżki masła
NA LUKIER:
- 15 dag cukru pudru
Drożdże wymieszaj ze śmietaną, posiekaj z pozostałymi składnikami ciasta, zagnieć (ciasto ma być lśniące). Gotowe rozwałkuj na prostokątny placek.
Na cieście rozłóż masę makową (ugotuj 2 szklanki maku w wodzie lub w mleku, osącz, przepuść 2razy przez maszynkę i dodaj jajka, cukier, miód oraz masło i rodzynki) pozostawiając wolny margines o szerokości 2 cm. Zwiń ciasto z dwóch stron do środka. Ostrożnie przenieś struclę do podłużnej natłuszczonej formy.
Odstaw struclę na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz w temp 180 st C 45-50 minut. Utrzyj do białości cukier puder z 2 łyżkami wody i polukruj przestudzoną struclę.
Przepis dodał użytkownik misia13
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze