Trwa ładowanie...
dp8aylx
dp8aylx

Łazanki z makiem. Nie tylko od święta

Przepis

Masa makowa z bakaliami i łazanki to propozycja nie tylko na wigilijny stół. Makaron w takiej wersji posmakuje wzyztkim łasuchom. Przepis poleca Ewa Wachowicz.

2.0
(11 głosów)
Oceń:
dp8aylx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
archiwum programu "Ewa Gotuje"
Zdjęcie
Składniki
  • 250 g makaronu łazanki
  • 1 łyżka masła
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła

Farsz:

  • 300 g maku
  • mleko do zaparzenia
  • ¼ kostki masła
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść fig suszonych
  • 1 garść suszonych moreli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Przepis

Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy. Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.

  archiwum programu "Ewa Gotuje"
dp8aylx
Łazanki z makiem. Nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
11
Share
dp8aylx
dp8aylx

dp8aylx
dp8aylx
dp8aylx