Łazanki z makiem. Nie tylko od święta
Masa makowa z bakaliami i łazanki to propozycja nie tylko na wigilijny stół. Makaron w takiej wersji posmakuje wzyztkim łasuchom. Przepis poleca Ewa Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 250 g makaronu łazanki
- 1 łyżka masła
- cukier
- cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
Farsz:
- 300 g maku
- mleko do zaparzenia
- ¼ kostki masła
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 garść rodzynek
- 1 garść fig suszonych
- 1 garść suszonych moreli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy. Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze