ycipk-41i3br
ycipk-41i3br

Warstwowe ciacho z makiem i konfiturą. Idealne do kawy

Przepis

- Ciasto jest bardzo kremowe, trochę maślane, wilgotne i dosyć słodkie, więc jest to przepis dla łasuchów. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko należy uważać, aby składniki na krem przed ucieraniem były w temperaturze pokojowej - radzi autorka bloga "Mała Cukierenka".

Trwa ładowanie...
ycipk-41i3br
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

Do nasączenia:

  • 200 ml wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem chałwowy:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 220 g chałwy

Wierzch:

  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie)

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych
  • około 300 g konfitury malinowej
Przepis

Piekarnik nastawić na 160 st.C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do rondelka wlać 200 ml mleka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, budyń ma mieć temperaturę jak masło. Płatki migdałowe przesypać na patelnię i prażyć, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Biszkopt posmarować połową konfitury.

Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą, proszę za długo nie ucierać mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Warstwowe ciacho z makiem i konfiturą. Idealne do kawy - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-41i3br
ycipk-41i3br
ycipk-41i3br
ycipk-41i3br
ycipk-41i3br