Warstwowe ciacho z makiem i konfiturą. Idealne do kawy
- Ciasto jest bardzo kremowe, trochę maślane, wilgotne i dosyć słodkie, więc jest to przepis dla łasuchów. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko należy uważać, aby składniki na krem przed ucieraniem były w temperaturze pokojowej - radzi autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 180 g cukru
- 6 łyżek suchego maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2-3 krople aromatu migdałowego
Do nasączenia:
- 200 ml wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem chałwowy:
- 400 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 220 g chałwy
Wierzch:
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
- około 300 g konfitury malinowej
Piekarnik nastawić na 160 st.C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do rondelka wlać 200 ml mleka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, budyń ma mieć temperaturę jak masło. Płatki migdałowe przesypać na patelnię i prażyć, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Biszkopt posmarować połową konfitury.
Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą, proszę za długo nie ucierać mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze