Pyszny chleb razowy. Bez zakwasu i drożdży
Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą. Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu. Mój przepis pochodzi z książki z 1929 r. - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Mąkę razową, sól i płynne składniki wymieszać ze sobą (ja na początek dałam połowę maślanki i w razie potrzeby dolewałam). Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie, dosypujemy mąki pytlowej. Sodę mieszamy w odrobinie ciepłej wody i dolewamy do reszty. Ciasto ma być elastyczne, trochę rzadsze jak na pierogi. Należy je dobrze wyrobić, ręcznie lub w mikserze z końcówką do chleba, aby odpowiednio napowietrzyć, będzie pulchne po wypieczeniu. Upiec w podłużnej foremce bądź wedle życzenia. Pieczemy około 1,5 h w 180 stopni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze