WP
WP

Pyszny chleb razowy. Bez zakwasu i drożdży - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą. Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu. Mój przepis pochodzi z książki z 1929 r. - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej razowej
  • 1 l serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g mąki żytniej pytlowej (jasnej typ 720)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
Przepis

Mąkę razową, sól i płynne składniki wymieszać ze sobą (ja na początek dałam połowę maślanki i w razie potrzeby dolewałam). Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie, dosypujemy mąki pytlowej. Sodę mieszamy w odrobinie ciepłej wody i dolewamy do reszty. Ciasto ma być elastyczne, trochę rzadsze jak na pierogi. Należy je dobrze wyrobić, ręcznie lub w mikserze z końcówką do chleba, aby odpowiednio napowietrzyć, będzie pulchne po wypieczeniu. Upiec w podłużnej foremce bądź wedle życzenia. Pieczemy około 1,5 h w 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP