Keks makowy. Podaj na świąteczny stół
Jednym z najbardziej popularnych ciast świątecznych jest makowiec. - Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy - pisze pani Alina, nasza czytelniczka. - Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę, że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia - dodaje. Warto wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 250 g mielonego maku
- 150 g cukru (lub według uznania, próbować, czy wystarczająco słodki)
- 2-3 łyżki miodu
- po 50 g rodzynek,orzechów, moreli, śliwek, skórki pomarańczowej, daktyli itp.
- 6 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki rumu
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki śmietany, słodkiej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bakalie namoczyć w rumie lub wodą wymieszaną z rumem na noc. Żółtka utrzyj na puch z cukrem waniliowym i cukrem lub miodem. Do żółtek dodawać po łyżce maku, następnie bułkę, proszek. Bakalie wyjąć z rumu i obtoczyć w mące ziemniaczanej, dodać do masy makowej. Można dodać kilka łyżek rumu. Jeżeli masa zbyt sucha, dodawać po łyżce słodkiej śmietanki. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać do masy makowej. Masę przełożyć do podłużnej foremki i piec 50 minut w temp. 180 stopni, wystudzić Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru oraz sok z cytryny. Gotowym lukrem posmarować wierzch makowca, udekorować bakaliami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze