Makowiec z serem. Smakowite ciasto nie tylko na święta
Przepyszne połączenie maku z serem, które sprawdzi się nie tylko z okazji Świąt. Podczas pieczenia zapach wypieku wypełni cały dom. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 80 g margaryny
- 1 łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
500 g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200 g poszatkowanych bakalii
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego, białego półtłustego sera (np. gotowego sera na sernik)
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 6 żółtek
- 6 białek
- 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24 cm (ciasto wychodzi klejące). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Mak sparzyć i 2-3=krotnie zemleć. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną pianę. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: makowiec zawijany
src="https://d.wpimg.pl/1307077843-405429403/maak.jpg"/>
Zobacz także wideo: sernik z malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze