Makowiec z serem. Smakowite ciasto nie tylko na święta - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się

Przepyszne połączenie maku z serem, które sprawdzi się nie tylko z okazji Świąt. Podczas pieczenia zapach wypieku wypełni cały dom. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 80 g margaryny
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany

Masa makowa:
500 g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200 g poszatkowanych bakalii

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego, białego półtłustego sera (np. gotowego sera na sernik)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24 cm (ciasto wychodzi klejące). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Mak sparzyć i 2-3=krotnie zemleć. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną pianę. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: makowiec zawijany

Zobacz także wideo: sernik z malinami

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne