Trwa ładowanie...
d1l3kkt
01-12-2017 20:36

Makowiec z serem. Smakowite ciasto nie tylko na święta

Przepis

Przepyszne połączenie maku z serem, które sprawdzi się nie tylko z okazji Świąt. Podczas pieczenia zapach wypieku wypełni cały dom. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1l3kkt
4.7
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 80 g margaryny
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany

Masa makowa:
500 g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200 g poszatkowanych bakalii

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego, białego półtłustego sera (np. gotowego sera na sernik)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24 cm (ciasto wychodzi klejące). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Mak sparzyć i 2-3=krotnie zemleć. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną pianę. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: makowiec zawijany
src="https://d.wpimg.pl/1307077843-405429403/maak.jpg"/>

Zobacz także wideo: sernik z malinami

Makowiec z serem. Smakowite ciasto nie tylko na święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
Więcej tematów
d1l3kkt

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj