Melopita z miodem tymiankowym

Melopita to przepyszne greckie ciasto miodowe-serowe. Przygotowuje się je w okresie świąt wielkanocnych. Kluczowe składniki to oczywiście miód, ale także ser ricotta oraz tymianek. To połączenie zachwyca smakiem. Kto ma ochotę spróbować?

Melopita z miodem tymiankowymMelopita z miodem tymiankowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 500 g ricotty
  • 100 ml miodu tymiankowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Składniki na syrop:

  • 60 ml miodu
  • 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, tak żeby lekko nad nią wystawał. Ubij jajka na lekką pianę. Wanilię rozkrój wzdłuż i nożem wyjmij nasiona. Dodaj je do jajek razem z pozostałymi składnikami ciasta, wymieszaj dokładnie, tak żeby nie było żadnych grudek i wszystkie składniki się połączyły.
  • Przelej masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
  • Miód podgrzej i wymieszaj dokładnie z cynamonem. Wyciągnij ciasto z pieca, polej ciepłym miodem i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
  • Ser do ciasta można przygotować samemu. Do gotującego się mleka wciśnij cytrynę, zmniejsz ogień. Gdy po chwili powstaną grudki, wyciągnij je na gazę i zostaw na kilka godzin, żeby odciekły. Efekt jest pyszny, ale żeby uzyskać 500 gramów sera, będą potrzebne minimum 3 litry mleka.
  • Łupinkę z wanilii można na przykład włożyć do cukru (nada mu przyjemny aromat) lub wykorzystać w przetworach
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇