Trwa ładowanie...
d3f4i6c
13-07-2022 11:18

Melopita z miodem tymiankowym

Przepis

Melopita to przepyszne greckie ciasto miodowe-serowe. Przygotowuje się je w okresie świąt wielkanocnych. Kluczowe składniki to oczywiście miód, ale także ser ricotta oraz tymianek. To połączenie zachwyca smakiem. Kto ma ochotę spróbować?

d3f4i6c
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Siga siga
Źródło: Siga siga
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 500 g ricotty
  • 100 ml miodu tymiankowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Składniki na syrop:

  • 60 ml miodu
  • 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, tak żeby lekko nad nią wystawał. Ubij jajka na lekką pianę. Wanilię rozkrój wzdłuż i nożem wyjmij nasiona. Dodaj je do jajek razem z pozostałymi składnikami ciasta, wymieszaj dokładnie, tak żeby nie było żadnych grudek i wszystkie składniki się połączyły.
  • Przelej masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
  • Miód podgrzej i wymieszaj dokładnie z cynamonem. Wyciągnij ciasto z pieca, polej ciepłym miodem i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
  • Ser do ciasta można przygotować samemu. Do gotującego się mleka wciśnij cytrynę, zmniejsz ogień. Gdy po chwili powstaną grudki, wyciągnij je na gazę i zostaw na kilka godzin, żeby odciekły. Efekt jest pyszny, ale żeby uzyskać 500 gramów sera, będą potrzebne minimum 3 litry mleka.
  • Łupinkę z wanilii można na przykład włożyć do cukru (nada mu przyjemny aromat) lub wykorzystać w przetworach

Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Melopita z miodem tymiankowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c