Melopita z miodem tymiankowym
Melopita to przepyszne greckie ciasto miodowe-serowe. Przygotowuje się je w okresie świąt wielkanocnych. Kluczowe składniki to oczywiście miód, ale także ser ricotta oraz tymianek. To połączenie zachwyca smakiem. Kto ma ochotę spróbować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Składniki na syrop:
- 60 ml miodu
- 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
- kilka gałązek tymianku do dekoracji
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, tak żeby lekko nad nią wystawał. Ubij jajka na lekką pianę. Wanilię rozkrój wzdłuż i nożem wyjmij nasiona. Dodaj je do jajek razem z pozostałymi składnikami ciasta, wymieszaj dokładnie, tak żeby nie było żadnych grudek i wszystkie składniki się połączyły.
- Przelej masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
- Miód podgrzej i wymieszaj dokładnie z cynamonem. Wyciągnij ciasto z pieca, polej ciepłym miodem i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
- Ser do ciasta można przygotować samemu. Do gotującego się mleka wciśnij cytrynę, zmniejsz ogień. Gdy po chwili powstaną grudki, wyciągnij je na gazę i zostaw na kilka godzin, żeby odciekły. Efekt jest pyszny, ale żeby uzyskać 500 gramów sera, będą potrzebne minimum 3 litry mleka.
- Łupinkę z wanilii można na przykład włożyć do cukru (nada mu przyjemny aromat) lub wykorzystać w przetworach
Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze