Trwa ładowanie...
d448zrc
29-11-2017 09:53

Quiche wegetariański z pomidorkami koktajlowymi i ricottą. Konkurencja dla pizzy

Przepis

Quiche, czyli francuska zapiekanka najczęściej z serowo-jajecznym nadzieniem na kruchym cieście, to znakomita propozycja na obiad lub kolację. Może być konkurencją dla dobrze znanych warzywnych zapiekanek, a zasmakuje także fanom pizzy. Sprawdzony przepis z bloga "Dietolog".

d448zrc
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Okazja:
www.dietolog.pl
Źródło: www.dietolog.pl
Składniki
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g schłodzonego masła startego na tarce o grubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę)
  • 60 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 12 proc.
  • 125 g ricotty
  • 50g startego parmezanu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
Przepis

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Przesiną mąkę oraz sól wsypujemy do większej miski. Dodajemy pokrojone masło i całość rozcieramy palcami, do połączenia się składników. Dolewamy wodę oraz sok z cytryny, ponownie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby, dolewamy dodatkową łyżkę wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i schładzamy w lodówce (najlepiej przez godzinę lub dłużej). Schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 28 cm - ciasto rozwałowujemy na podsypanym blacie i wypełniamy dno i boki formy.

Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Jajka łączymy z serami i śmietaną. Otrzymaną gładką masę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wsypujemy zioła i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na spód i układamy pomidorki przecięciem do farszu, lekko dociskając. Pieczemy w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 50 minut. Kontrolujemy czy masa jajeczna się ścina, a ciasto nabiera złotego koloru. Quiche możemy podawać na gorąco lub zimno.

Polecamy wideo: jajka po parysku

Quiche wegetariański z pomidorkami koktajlowymi i ricottą. Konkurencja dla pizzy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d448zrc
d448zrc
d448zrc
d448zrc
Więcej tematów
d448zrc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj