Quiche wegetariański z pomidorkami koktajlowymi i ricottą. Konkurencja dla pizzy
Quiche, czyli francuska zapiekanka najczęściej z serowo-jajecznym nadzieniem na kruchym cieście, to znakomita propozycja na obiad lub kolację. Może być konkurencją dla dobrze znanych warzywnych zapiekanek, a zasmakuje także fanom pizzy. Sprawdzony przepis z bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g schłodzonego masła startego na tarce o grubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę)
- 60 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 15-20 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 12 proc.
- 125 g ricotty
- 50g startego parmezanu
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Przesiną mąkę oraz sól wsypujemy do większej miski. Dodajemy pokrojone masło i całość rozcieramy palcami, do połączenia się składników. Dolewamy wodę oraz sok z cytryny, ponownie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby, dolewamy dodatkową łyżkę wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i schładzamy w lodówce (najlepiej przez godzinę lub dłużej). Schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 28 cm - ciasto rozwałowujemy na podsypanym blacie i wypełniamy dno i boki formy.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Jajka łączymy z serami i śmietaną. Otrzymaną gładką masę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wsypujemy zioła i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na spód i układamy pomidorki przecięciem do farszu, lekko dociskając. Pieczemy w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 50 minut. Kontrolujemy czy masa jajeczna się ścina, a ciasto nabiera złotego koloru. Quiche możemy podawać na gorąco lub zimno.
Polecamy wideo: jajka po parysku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze