Trwa ładowanie...
df0rco1
20-10-2017 11:55

Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi ziemniakami. Pyszna ryba na piątek

Przepis

W cyklu "Ryba na piątek" pyszny sposób na łososia. Ryba najpierw jest marynowana w musztardzie i soku z cytrusów, a potem smażona na maśle. Do tego pieczone na ostro ziemniaczki i mamy idealny obiad. Przepis prosto z "Mientablog".

df0rco1
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.mientablog.com
Źródło: www.mientablog.com
Składniki

Marynata do łososia:
2 łyżki musztardy (najlepiej domowej)
łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
ok. 250 g filetu z łososia
łyżka masła klarowanego
sok z połowy pomarańczy

Dodatkowo:
6-7 ziemniaków
2 łyżki domowej musztardy
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka papryki ostrej
1/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
natka pietruszki

Przepis

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Filety oczyszczamy i pozbywamy się skóry. Kroimy na niewielkie kawałki i nacieramy musztardą wymieszaną z sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, ale nie rozpadające się, odsączamy je i przekładamy do formy do pieczenia. Zalewamy marynatą (musztardą zmieszaną z oliwą, sokiem z cytryny oraz papryką i papryką wędzoną) i delikatnie mieszamy. Przyprawione ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim łososia. Gdy będzie rumiany z jednej strony, to na patelnię wlewamy sok z połowy pomarańczy i przekładamy go na drugą stronę. Możemy też dorzucić kilka cząstek pomarańczy (pomarańcza musi być wtedy wyszorowana i sparzona). Podsmażamy jeszcze około 5 minut. Gotową rybę podajemy z przypieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.
Zobacz także: kruche ciasto z budyniem z jagodami
src="https://d.wpimg.pl/1860254563-336119648/kruch.jpg"/>
tu wstaw treść

Polecamy wideo: jak rozpoznać świeżą rybę?

Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi ziemniakami. Pyszna ryba na piątek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj