Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi ziemniakami. Pyszna ryba na piątek
W cyklu "Ryba na piątek" pyszny sposób na łososia. Ryba najpierw jest marynowana w musztardzie i soku z cytrusów, a potem smażona na maśle. Do tego pieczone na ostro ziemniaczki i mamy idealny obiad. Przepis prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Marynata do łososia:
2 łyżki musztardy (najlepiej domowej)
łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
ok. 250 g filetu z łososia
łyżka masła klarowanego
sok z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
6-7 ziemniaków
2 łyżki domowej musztardy
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka papryki ostrej
1/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
natka pietruszki
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Filety oczyszczamy i pozbywamy się skóry. Kroimy na niewielkie kawałki i nacieramy musztardą wymieszaną z sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, ale nie rozpadające się, odsączamy je i przekładamy do formy do pieczenia. Zalewamy marynatą (musztardą zmieszaną z oliwą, sokiem z cytryny oraz papryką i papryką wędzoną) i delikatnie mieszamy. Przyprawione ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim łososia. Gdy będzie rumiany z jednej strony, to na patelnię wlewamy sok z połowy pomarańczy i przekładamy go na drugą stronę. Możemy też dorzucić kilka cząstek pomarańczy (pomarańcza musi być wtedy wyszorowana i sparzona). Podsmażamy jeszcze około 5 minut. Gotową rybę podajemy z przypieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.
Zobacz także: kruche ciasto z budyniem z jagodami
src="https://d.wpimg.pl/1860254563-336119648/kruch.jpg"/>
tu wstaw treść
Polecamy wideo: jak rozpoznać świeżą rybę?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze