Crêpes Suzette z kwiatami koniczyny

Crêpes Suzette to przepis na naleśniki prosto z Francji. Można je potraktować jako smaczny deser lub kolację na słodko.

Crêpes Suzette z kwiatami koniczynyCrêpes Suzette z kwiatami koniczyny

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 pomarańcza (sok + skórka)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki syropu z kwiatów koniczyny
  • łąkowej
  • 4 naleśniki
  • 2 łyżki brandy

Przepis

  • Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wsyp cukier i wlej sok z całej cytryny. Poczekaj, aż cukier zacznie się karmelizować.
  • Gdy zrobi się delikatnie brązowy, dodaj startą wcześniej skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając. Wlej syrop z kwiatów koniczyny. Nie przejmuj się małymi grudkami w sosie, znikną podczas dalszego smażenia.
  • Czas na naleśniki! Wrzuć na patelnię pierwszy naleśnik, pozwól, aby wchłonął część sosu, a następnie złóż go w trójkąt i zsuń na bok patelni. Zrób to samo z kolejnymi naleśnikami. Na sam koniec wlej brandy. Przechyl lekko patelnię i podpal alkohol. Uważaj, nie pochylaj głowy nad patelnią!
  • Jeśli nie czujesz się na siłach, możesz zrezygnować z podpalania brandy, alkohol i tak z czasem wyparuje.
  • Naleśniki podawaj na ciepło z cząstkami pomarańczy, bitą śmietaną i ze świeżymi kwiatami koniczyny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja