Crêpes Suzette z kwiatami koniczyny
Crêpes Suzette to przepis na naleśniki prosto z Francji. Można je potraktować jako smaczny deser lub kolację na słodko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 2 łyżki cukru
- 1 cytryna (sok)
- 1 pomarańcza (sok + skórka)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki syropu z kwiatów koniczyny
- łąkowej
- 4 naleśniki
- 2 łyżki brandy
- Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wsyp cukier i wlej sok z całej cytryny. Poczekaj, aż cukier zacznie się karmelizować.
- Gdy zrobi się delikatnie brązowy, dodaj startą wcześniej skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając. Wlej syrop z kwiatów koniczyny. Nie przejmuj się małymi grudkami w sosie, znikną podczas dalszego smażenia.
- Czas na naleśniki! Wrzuć na patelnię pierwszy naleśnik, pozwól, aby wchłonął część sosu, a następnie złóż go w trójkąt i zsuń na bok patelni. Zrób to samo z kolejnymi naleśnikami. Na sam koniec wlej brandy. Przechyl lekko patelnię i podpal alkohol. Uważaj, nie pochylaj głowy nad patelnią!
- Jeśli nie czujesz się na siłach, możesz zrezygnować z podpalania brandy, alkohol i tak z czasem wyparuje.
- Naleśniki podawaj na ciepło z cząstkami pomarańczy, bitą śmietaną i ze świeżymi kwiatami koniczyny.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze