Trwa ładowanie...
d3ukpsb

Crêpes Suzette z kwiatami koniczyny

Przepis

Crêpes Suzette to przepis na naleśniki prosto z Francji. Można je potraktować jako smaczny deser lub kolację na słodko.

d3ukpsb
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 pomarańcza (sok + skórka)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki syropu z kwiatów koniczyny
  • łąkowej
  • 4 naleśniki
  • 2 łyżki brandy
Przepis
  • Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wsyp cukier i wlej sok z całej cytryny. Poczekaj, aż cukier zacznie się karmelizować.
  • Gdy zrobi się delikatnie brązowy, dodaj startą wcześniej skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając. Wlej syrop z kwiatów koniczyny. Nie przejmuj się małymi grudkami w sosie, znikną podczas dalszego smażenia.
  • Czas na naleśniki! Wrzuć na patelnię pierwszy naleśnik, pozwól, aby wchłonął część sosu, a następnie złóż go w trójkąt i zsuń na bok patelni. Zrób to samo z kolejnymi naleśnikami. Na sam koniec wlej brandy. Przechyl lekko patelnię i podpal alkohol. Uważaj, nie pochylaj głowy nad patelnią!
  • Jeśli nie czujesz się na siłach, możesz zrezygnować z podpalania brandy, alkohol i tak z czasem wyparuje.
  • Naleśniki podawaj na ciepło z cząstkami pomarańczy, bitą śmietaną i ze świeżymi kwiatami koniczyny.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Crêpes Suzette z kwiatami koniczyny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
Więcej tematów
d3ukpsb