Pomarańcze
Cytrusy mają wielu przedstawicieli, ale to pomarańcze cieszą się największą popularnością. Swoją słodyczą pokonuje cytryny i grejpfruty. Ma aromatyczny zapach, a jej smak zyskał wielu zwolenników. Poza tym, że świetnie smakuje na surowo, dzieci uwielbiają ją w postaci świeżo wyciśniętego soku.
Owoce mają pomarańczową skórkę i włóknisty miąższ. W smaku jest słodko-kwaśna. Jedna obrana pomarańcza to zaledwie 100 kcal.
Pomarańcze pochodzą z Chin i wschodniej Azji. W 1987 roku drzewa pomarańczy okazały się najczęściej uprawianymi drzewami owocowymi na świecie. Są powszechnie uprawiane w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. W 2012 roku słodkie pomarańcze stanowiły około 70 proc. produkcji owoców cytrusowych. Kilkadziesiąt lat temu pomarańcze były uważane w Polsce za luksus. Dzisiaj są dostępne w każdym sklepie, przez cały rok, chociaż sięgamy po nie chętniej w okresie jesienno-zimowym.
Owoce pomarańczy zawierają wiele substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, trawiennego i odpornościowego. Jak wszystkie cytrusy, jest źródłem witaminy C. Włókna pomarańczy są zaś bogate w błonnik pokarmowy. I chociaż szklanka świeżego soku pomarańczowego zawiera więcej witamin i minerałów niż jedna pomarańcza, powinniśmy raczej zjadać całe owoce, niepozbawione błonnika, a jedynie od czasu do czasu wspomagać się sokiem.
Skórka pomarańczy zawiera monoterpeny takie jak limonen. Wykorzystywana jest do produkcji olejku pomarańczowego o wielu interesujących właściwościach. Przede wszystkim ma on działanie antydepresyjnie i uspokajająco. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, bo pobudza go do pracy, a jednocześnie wzmaga apetyt. Tonizuje skórę i pomaga uporać się z trądzikiem oraz cellulitem. Skórkę pomarańczową używa się do kandyzowania i w takiej postaci może być dodatkiem do ciast.
Z kwiatów gorzkiej pomarańczy natomiast produkowany jest ekskluzywny olejek neroli, którego możemy spotkać głównie w składzie perfum. Zaś olejek bergamotowy, uzyskiwany z liści, kwiatów i skórki pomarańczy bergamotki, znamy doskonale z aromatu herbaty Earl Grey.
Co ciekawe, o dojrzałości pomarańczy nie decyduje barwa skórki, ale poziom stężenia cukrów i kwasów organicznych. Gdy stężenie cukru w soku pomarańczy osiągnie dostatecznie wysoki poziom, a stężenie kwasów dostatecznie się obniży, wówczas następuje ich zbiór.