ycipk-37punk
ycipk-37punk

Ciasto ryżowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Ciasto z ryżu? To możliwe. Ewa Wachowicz proponuje prosty i szybki przepis na coś słodkiego do kawy. Gwarantujemy, że posmakuje nawet największym łasuchom Ciacho jest puszyste i aromatyczne.

Składniki

Niezbędne składniki:

  • 300 g ryżu do risotto, np. Arborio
  • 1¾ l mleka
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • skórka otarta z pomarańczy

Do podania:

Przepis

Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.

ycipk-37punk

Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm). Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C. Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-37punk
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-37punk
ycipk-37punk