Trwa ładowanie...
d1viqf8
d1viqf8

Ciasto ryżowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy

Przepis

Ciasto z ryżu? To możliwe. Ewa Wachowicz proponuje prosty i szybki przepis na coś słodkiego do kawy. Gwarantujemy, że posmakuje nawet największym łasuchom Ciacho jest puszyste i aromatyczne.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki

Niezbędne składniki:

  • 300 g ryżu do risotto, np. Arborio
  • 1¾ l mleka
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • skórka otarta z pomarańczy

Do podania:

Przepis

Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.

Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm). Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C. Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto ryżowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
5
Share
d1viqf8
d1viqf8
d1viqf8
d1viqf8
d1viqf8