Trwa ładowanie...
d27tilf
07-06-2017 17:08

Gołąbki z ziemniakami

Przepis

Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".

d27tilf
4.8
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki
  • 1 główka kapusty (ok 1,5 kg)
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • 3 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • do podania: kwaśna śmietana, koperek
Przepis

Kapustę obgotować kilka minut, zdejmując kolejno liście. Z liści ściąć gruby nerw. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie wymieszać zawartość patelni z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki.

Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę.
Zobacz także: przepyszny domowy pasztet z dodatkiem kurek

Gołąbki z ziemniakami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27tilf
d27tilf
d27tilf
d27tilf
Więcej tematów
d27tilf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj