Gołąbki z ziemniakami
Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 główka kapusty (ok 1,5 kg)
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- szczypta majeranku
- gałka muszkatołowa
- 3 marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- do podania: kwaśna śmietana, koperek
Kapustę obgotować kilka minut, zdejmując kolejno liście. Z liści ściąć gruby nerw. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie wymieszać zawartość patelni z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki.
Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę.
Zobacz także: przepyszny domowy pasztet z dodatkiem kurek
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze