Zawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą

Uwielbiam wszelkie gołąbki i zawijańce w liściach kapusty, a do tego klasyczny sos pomidorowy. Gotowane lub pieczone – nie ma znaczenia. Najczęściej w naszych kuchniach możemy spotkać je w wersji mięsnej z ryżem, jednak Lubelszczyzna przoduje w gołąbkach wegańskich. Do nich zaliczają się zawijoki janowickie. Składają się z farszu z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej, który jest zawinięty w liść kapusty. Jak sama nazwa wskazuje, danie pochodzi z miejscowości Janowice w gminie Janowiec, gdzie sezonowo możecie delektować się zawijokiem, kiedy zakończycie zwiedzanie zamku w Janowcu. Farsz ma niezwykły aromat od sporej ilości świeżo tłuczonego ziela angielskiego. Kolejna spawa to sposób serwowania. Zawijoki po ugotowaniu odsmaża się na oleju rzepakowym. To sprawia, że są jeszcze lepsze. Podawane na stół wigilijny i w okresie Wielkiego Postu oraz na festynach.

Zawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustąZawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 1 duża główka białej kapusty
  • 10 ziaren ziela angielskiego lub 1 łyżka mielonego
  • 3 duże cebule (ok. 250 g)
  • 500 g kiszonej kapusty
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

  • Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka, wlać wodę i gotować, aż liście będą miękkie i same zaczną odchodzić. Zdejmować liście i ścinać grube nerwy.
  • Kaszę przepłukać gorącą wodą 3 razy. Wsypać do garnka, wlać 3 szklanki wody (3 szklanki). Dodać 1 łyżeczkę soli, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Ziele zmielić w młynku lub ugnieść w moździerzu.
  • Kapustę drobno posiekać, dodać do kaszy wraz z cebulą, zielem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
  • Dno podłużnego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać ciasno zawijoki i przykryć liśćmi kapusty. Wlać tyle wody, by przykryła zawijoki.
  • Gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Wystudzić i wylać wodę. Zawijoki odsmażać na oleju rzepakowym na rumiano z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟