Zawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą

Uwielbiam wszelkie gołąbki i zawijańce w liściach kapusty, a do tego klasyczny sos pomidorowy. Gotowane lub pieczone – nie ma znaczenia. Najczęściej w naszych kuchniach możemy spotkać je w wersji mięsnej z ryżem, jednak Lubelszczyzna przoduje w gołąbkach wegańskich. Do nich zaliczają się zawijoki janowickie. Składają się z farszu z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej, który jest zawinięty w liść kapusty. Jak sama nazwa wskazuje, danie pochodzi z miejscowości Janowice w gminie Janowiec, gdzie sezonowo możecie delektować się zawijokiem, kiedy zakończycie zwiedzanie zamku w Janowcu. Farsz ma niezwykły aromat od sporej ilości świeżo tłuczonego ziela angielskiego. Kolejna spawa to sposób serwowania. Zawijoki po ugotowaniu odsmaża się na oleju rzepakowym. To sprawia, że są jeszcze lepsze. Podawane na stół wigilijny i w okresie Wielkiego Postu oraz na festynach.

Zawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustąZawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 1 duża główka białej kapusty
  • 10 ziaren ziela angielskiego lub 1 łyżka mielonego
  • 3 duże cebule (ok. 250 g)
  • 500 g kiszonej kapusty
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

  • Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka, wlać wodę i gotować, aż liście będą miękkie i same zaczną odchodzić. Zdejmować liście i ścinać grube nerwy.
  • Kaszę przepłukać gorącą wodą 3 razy. Wsypać do garnka, wlać 3 szklanki wody (3 szklanki). Dodać 1 łyżeczkę soli, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Ziele zmielić w młynku lub ugnieść w moździerzu.
  • Kapustę drobno posiekać, dodać do kaszy wraz z cebulą, zielem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
  • Dno podłużnego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać ciasno zawijoki i przykryć liśćmi kapusty. Wlać tyle wody, by przykryła zawijoki.
  • Gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Wystudzić i wylać wodę. Zawijoki odsmażać na oleju rzepakowym na rumiano z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę