Trwa ładowanie...
d2q3mgg
d2q3mgg

Esencjonalna zupa kartoflana na baraninie według przepisu z 1904 roku

Przepis

Jesienią, kiedy za oknem pogoda robi się coraz bardziej kapryśna, a apetyt na rozgrzewające dania rośnie, nie ma nic lepszego po przyjściu do domu niż talerz gorącej, esencjonalnej zupy. Właśnie taki obiad poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

4.3
(6 głosów)
Oceń:
d2q3mgg
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Esencjonalna zupa kartoflana na baraninie według przepisu z 1904 roku
www.kuchennykredens.pl
Esencjonalna zupa kartoflana na baraninie według przepisu z 1904 roku
Składniki
  • ok. 400-500 g baraniny, najlepiej żeberka
  • pęczek włoszczyzny
  • 5-6 niedużych kartofli
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka mąki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz, ziele angielskie, kilka listków laurowych
Przepis

Żeberka zalać 1,5 l wody i ugotować esencjonalny wywar. Po godzinie, półtorej godziny zdjąć szumowiny. Dodać przyprawy i startą na tarce lub pokrojoną w słupki włoszczyznę. Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie talarki (lub półplasterki w przypadku większych ziemniaków). Gotować do miękkości. W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Dodać do zupy. Do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę mąki i zasmażyć, a następnie zaciągnąć zupę. Podawać z odrobiną świeżego koperku.

Polecamy także przepis na zrazy polowe Napoleona I według receptury z 1882 roku

Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną

Esencjonalna zupa kartoflana na baraninie według przepisu z 1904 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2q3mgg

Podziel się opinią

7
2
Share
d2q3mgg
d2q3mgg

d2q3mgg
d2q3mgg
d2q3mgg