Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 12 płatów lasagne
- 1 duże jajko
- 400 siekanego szpinaku
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 100 g startego parmezanu
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej.
- Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- świeżo mielony pieprz
- pół pęczka bazylii.
- Do podania: mix sałat
Czosnek i cebulę obieramy, a następnie siekamy. Podsmażamy w rondelku na oliwie. Wlewamy passatę, krojone pomidory i dodajemy resztę składników (poza świeżą bazylią). Rondelek przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną bazylię i zestawiamy z ognia.
Mieszamy razem ricottę z 1/4 mascarpone, 1/2 parmezanu, szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej na gładka masę.
3/4 mascarpone mieszamy z jajkiem również na gładką masę.
Każdy z płatów lasagne gotujemy ok. 2-3 minut w osolonej wodzie z łyżką oliwy i odkładamy na bok tak, aby płaty się nie skleiły. Każdy płat smarujemy nadzieniem szpinakowym i zawijamy w rulon. Układamy w dużym naczyniu do zapiekania, do którego wlaliśmy wcześniej sos pomidorowy. Każdy z rulonów delikatnie wciskamy w sos tak, aby ścianki rulonów się nie skleiły. Na całość wykładamy masę jajeczną i posypujemy pozostałym parmezanem oraz gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż masa się zrumieni. Podajemy z mieszanką sałat skropioną oliwą.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze