Trwa ładowanie...
d1ruthq
12-05-2021 07:23

Bruschetta ze szpinakiem i botwinką. Sezonowa przekąska we włoskim stylu

Przepis

Bruschetta to słynna włoska przekąska, która jest banalnie prosta do przygotowania Chrupiąca ciabatta z pomidorami, oliwa z oliwek i ziołami sprawdzi się na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub śniadanie. Bruchetty możemy jednak przygotować nie tylko z pomidorami. Wypróbujcie nasz wyjątkowy przepis.

d1ruthq
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • ciabatta (ew. kromki czerstwego chleba)
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sera lazur
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przepis
  • Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 5 minut.
  • Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
  • Na patelni grillowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca.
  • Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bruschetta ze szpinakiem i botwinką. Sezonowa przekąska we włoskim stylu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
Więcej tematów
d1ruthq