ycipk-n71zbu
ycipk-n71zbu

Rolada schabowa z kluskami śląskimi. Posmakuje całej rodzinie

Przepis

Rolada schabowa ze szpinakowym farszem nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Będzie się doskonale komponowała z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami lub ulubioną surówką. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

Trwa ładowanie...
ycipk-n71zbu
Zdjęcie Moniki Smakołyki
Podziel się
Składniki

Faszerowany schab:

  • ok. 1,7 kg schabu
  • 1 opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego (270 g)
  • ok. 6 dużych garści świeżego szpinaku
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • ok. 200 g–250 g szynki serrano w plasterkach,
  • 2 łyżki majeranku.

Kluski śląskie:

  • 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych,
  • 1 małe jajko,
  • ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku.

Ponadto:

  • masło,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • np. buraczki czerwone.
ycipk-n71zbu
Przepis

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim długim nożem robimy otwór wzdłuż schabu. Otwór powinien być na wylot o szerokości ok. 5 cm, za pomocą łyżki drewnianej (długą częścią) możemy ją rozszerzyć. Schab nacieramy z zewnątrz majerankiem, nie solimy.

4 garście szpinaku lekko blendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie. Wkładamy z jednej strony do momentu, aż zauważymy farsz na drugim końcu. Pozostałą częścią farszu nacieramy cały schab, następnie "przyklejamy" do niego całe liście szpinaku.

Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając o bokach z farszem. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i dość ciasno związujemy jego końce. Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. W tej temp. pieczemy ok. 15 min, następnie 1 godz. 45 min w temp 170 st. C. Mięso zostawiamy na kilka min., żeby odpoczęło. Do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku.

Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki. Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków. Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę.

Dzielimy na 2-3 części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 min. od wypłynięcia. Podajemy polane stopionym masłem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-n71zbu
ycipk-n71zbu