Rolada schabowa z kluskami śląskimi. Posmakuje całej rodzinie
Rolada schabowa ze szpinakowym farszem nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Będzie się doskonale komponowała z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami lub ulubioną surówką. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Faszerowany schab:
Kluski śląskie:
- 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych,
- 1 małe jajko,
- ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
- sól do smaku.
Ponadto:
- masło,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- np. buraczki czerwone.
Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim długim nożem robimy otwór wzdłuż schabu. Otwór powinien być na wylot o szerokości ok. 5 cm, za pomocą łyżki drewnianej (długą częścią) możemy ją rozszerzyć. Schab nacieramy z zewnątrz majerankiem, nie solimy.
4 garście szpinaku lekko blendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie. Wkładamy z jednej strony do momentu, aż zauważymy farsz na drugim końcu. Pozostałą częścią farszu nacieramy cały schab, następnie "przyklejamy" do niego całe liście szpinaku.
Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając o bokach z farszem. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i dość ciasno związujemy jego końce. Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. W tej temp. pieczemy ok. 15 min, następnie 1 godz. 45 min w temp 170 st. C. Mięso zostawiamy na kilka min., żeby odpoczęło. Do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku.
Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki. Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków. Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę.
Dzielimy na 2-3 części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 min. od wypłynięcia. Podajemy polane stopionym masłem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze