Rolada schabowa z kluskami śląskimi. Posmakuje całej rodzinie

Rolada schabowa ze szpinakowym farszem nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Będzie się doskonale komponowała z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami lub ulubioną surówką. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

Rolada schabowa ze szpinakowym farszem i kluskami śląskimiRolada schabowa ze szpinakowym farszem i kluskami śląskimi
Monika Lemko

Faszerowany schab:

  • ok. 1,7 kg schabu
  • 1 opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego (270 g)
  • ok. 6 dużych garści świeżego szpinaku
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • ok. 200 g–250 g szynki serrano w plasterkach,
  • 2 łyżki majeranku.

Kluski śląskie:

  • 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych,
  • 1 małe jajko,
  • ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku.

Ponadto:

  • masło,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • np. buraczki czerwone.

Przepis

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim długim nożem robimy otwór wzdłuż schabu. Otwór powinien być na wylot o szerokości ok. 5 cm, za pomocą łyżki drewnianej (długą częścią) możemy ją rozszerzyć. Schab nacieramy z zewnątrz majerankiem, nie solimy.

Przepis

4 garście szpinaku lekko blendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie. Wkładamy z jednej strony do momentu, aż zauważymy farsz na drugim końcu. Pozostałą częścią farszu nacieramy cały schab, następnie "przyklejamy" do niego całe liście szpinaku.

Przepis

Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając o bokach z farszem. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i dość ciasno związujemy jego końce. Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. W tej temp. pieczemy ok. 15 min, następnie 1 godz. 45 min w temp 170 st. C. Mięso zostawiamy na kilka min., żeby odpoczęło. Do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku.

Przepis

Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki. Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków. Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę.

Przepis

Dzielimy na 2-3 części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 min. od wypłynięcia. Podajemy polane stopionym masłem.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki