Rolada schabowa z kluskami śląskimi. Posmakuje całej rodzinie

Rolada schabowa ze szpinakowym farszem nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Będzie się doskonale komponowała z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami lub ulubioną surówką. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

Rolada schabowa ze szpinakowym farszem i kluskami śląskimiRolada schabowa ze szpinakowym farszem i kluskami śląskimi
Monika Lemko

Faszerowany schab:

  • ok. 1,7 kg schabu
  • 1 opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego (270 g)
  • ok. 6 dużych garści świeżego szpinaku
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • ok. 200 g–250 g szynki serrano w plasterkach,
  • 2 łyżki majeranku.

Kluski śląskie:

  • 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych,
  • 1 małe jajko,
  • ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku.

Ponadto:

  • masło,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • np. buraczki czerwone.

Przepis

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim długim nożem robimy otwór wzdłuż schabu. Otwór powinien być na wylot o szerokości ok. 5 cm, za pomocą łyżki drewnianej (długą częścią) możemy ją rozszerzyć. Schab nacieramy z zewnątrz majerankiem, nie solimy.

Przepis

4 garście szpinaku lekko blendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie. Wkładamy z jednej strony do momentu, aż zauważymy farsz na drugim końcu. Pozostałą częścią farszu nacieramy cały schab, następnie "przyklejamy" do niego całe liście szpinaku.

Przepis

Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając o bokach z farszem. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i dość ciasno związujemy jego końce. Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. W tej temp. pieczemy ok. 15 min, następnie 1 godz. 45 min w temp 170 st. C. Mięso zostawiamy na kilka min., żeby odpoczęło. Do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku.

Przepis

Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki. Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków. Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę.

Przepis

Dzielimy na 2-3 części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 min. od wypłynięcia. Podajemy polane stopionym masłem.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał