Trwa ładowanie...
d2a3foh
15-12-2021 10:04

Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi

Przepis

Wołowina po burgundzku to idealne rozwiązanie, gdy chcemy – albo musimy – podać kolację dla wielu osób, a jednocześnie nie chcemy spędzić wieczoru w kuchni. Danie robi się właściwie samo w żeliwnym garnku w piekarniku. Przyrządzona w ten sposób długo duszona w winie wołowina jest krucha i soczysta, a najlepiej smakuje z maślanym purée lub po prostu z kawałkami bagietki.

d2a3foh
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Fot: @Edyta Leszczak
Składniki

Składniki:

  • 1 kg rozbratla wołowego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej cabernet sauvignon)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 g miodu lipowego
  • ¼ pora (ok. 30 g)
  • 1 obrana średnia biała cebula
  • 1 obrana średnia marchewka
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka świeżych igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła
Przepis
  • Rozbratel oczyść z błon i przerostów. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodawaj mięso małymi partiami i smaż, aż uzyska złoty kolor, a następnie przekładaj do głębokiego żaroodpornego naczynia.
  • Piekarnik rozgrzej do 185 st. C. Warzywa pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Pozostałe składniki wymieszaj z pokrojonymi warzywami, a całość dodaj do usmażonego mięsa, przykryj i wstaw do piekarnika.
  • Zapiekaj ok. 2 godzin, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Po tym czasie odlej szklankę soku spod mięsa.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj sos z mięsa i podgrzewaj do zgęstnienia. Wlej z powrotem do naczynia i wymieszaj.
  • Podawaj z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.

Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
Więcej tematów
d2a3foh