Trwa ładowanie...
d3tk3g2
29-11-2018 11:56

Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone. Podaj na kolację

Przepis

Kremowa tarta na kruchym cieście to doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy. Przepis pochodzi z bloga "Moniki Smakołyki".

d3tk3g2
4.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnej margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa:

  • ok. 1 kg dyni piżmowej
  • 1 batat ok. 0,5 kg
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

Ponadto:

  • cukier brązowy
  • cukier puder
Przepis

Ciasto: mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżke zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Mąkę z margaryną najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210 st. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min.

Żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto.

Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę.
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, 1 łyżkę cukru, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych warzyw, mi wystarczyło 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, odlewamy pozostałą wodę. Warzywa miksujemy na puree. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel–mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tartę pieczemy w temperaturze 170 st. ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed podaniem posypać jeszcze raz cukrem pudrem lub cukrem brązowym, żeby dodać słodkości.

Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone. Podaj na kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tk3g2
d3tk3g2
d3tk3g2
d3tk3g2
Więcej tematów
d3tk3g2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj