Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone. Podaj na kolację
Kremowa tarta na kruchym cieście to doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy. Przepis pochodzi z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 150 g zimnej margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa:
- ok. 1 kg dyni piżmowej
- 1 batat ok. 0,5 kg
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g serka mascarpone
- ok. 5 łyżek cukru brązowego
- 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
Ponadto:
- cukier brązowy
- cukier puder
Ciasto: mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżke zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Mąkę z margaryną najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210 st. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min.
Żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto.
Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę.
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, 1 łyżkę cukru, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych warzyw, mi wystarczyło 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, odlewamy pozostałą wodę. Warzywa miksujemy na puree. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel–mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tartę pieczemy w temperaturze 170 st. ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed podaniem posypać jeszcze raz cukrem pudrem lub cukrem brązowym, żeby dodać słodkości.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze