Trwa ładowanie...
dv159e4
05-12-2017 10:38

Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem. Obiad palce lizać

Przepis

Mięciutkie, aromatyczne z pysznymi dodatkami. Takie powinny być dobre zrazy. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. Zrób zrazy na dzisiejszy obiad i przekonaj się sam.

dv159e4
3.6
(44 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 10 plastrów wołowiny,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 10 plastrów boczku (gotowanego),
  • 5 łyżek musztardy Dijon,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • bulion warzywny lub woda.
Przepis

Mięso umyj, osusz, delikatnie rozbij tłuczkiem i prósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w słupki. Każdy kawałek wołowiny posmaruj musztardą, połóż po plastrze boczku i ogórka. Zawiń plastry w rulon i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelni także rozgrzej olej i obsmaż na nim obtoczone w mące roladki. Następnie przełóż je do garnka ze zeszkloną cebulą, podlej bulionem (lub wodą) i duś przez ok. godzinę. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj sok pomidorowy i duś dalej. Jeśli sos jest za rzadki, zapraw go mąką.
Roladki podawaj z sosem, ziemniakami i surówką. Smacznego!

Zobacz także wideo: Tradycyjne dania kuchni śląskiej

Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem. Obiad palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv159e4
dv159e4
dv159e4
dv159e4
Więcej tematów
dv159e4