Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem. Obiad palce lizać
Mięciutkie, aromatyczne z pysznymi dodatkami. Takie powinny być dobre zrazy. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. Zrób zrazy na dzisiejszy obiad i przekonaj się sam.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 10 plastrów wołowiny,
- 4 ogórki kiszone,
- 10 plastrów boczku (gotowanego),
- 5 łyżek musztardy Dijon,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- bulion warzywny lub woda.
Mięso umyj, osusz, delikatnie rozbij tłuczkiem i prósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w słupki. Każdy kawałek wołowiny posmaruj musztardą, połóż po plastrze boczku i ogórka. Zawiń plastry w rulon i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelni także rozgrzej olej i obsmaż na nim obtoczone w mące roladki. Następnie przełóż je do garnka ze zeszkloną cebulą, podlej bulionem (lub wodą) i duś przez ok. godzinę. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj sok pomidorowy i duś dalej. Jeśli sos jest za rzadki, zapraw go mąką.
Roladki podawaj z sosem, ziemniakami i surówką. Smacznego!
Zobacz także wideo: Tradycyjne dania kuchni śląskiej
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze