Już nigdy nie wyrzucisz obierków z ogórka. Zobacz, co z nich zrobić
Obierki z ogórków najczęściej lądują w koszu. Niesłusznie. Możemy z nich przygotować... domowy ocet. Ocet ogórkowy sprawdzi się jako tonik do twarzy lub naturalny płyn do sprzątania. Możemy go również używać jako zamiennika octu jabłkowego do sałatek, dressingów czy napojów. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Duży wyparzony słoik napełnij do 2/3 wysokości obierkami ogórka.
- Obierki zalej wodą z cukrem (1 łyżka cukru na 1 szklankę wody).
- Przykryj słoik czystą ściereczką. Odstaw na trzy tygodnie. Codziennie mieszaj płyn czystą łyżką.
- Po trzech tygodniach odcedź płyn i przelej do butelki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl